≫ 

Zaražena jaja haraju Evropom: Pronađena su u 15 zemalja, stigla čak i do Hong Konga

Procenjuje se da je u Austriji prodato više stotine kila kuvanih jaja, koja bi mogla sadržati fipronil

  • 2

Jaja zaražena insekticidom fipronilom pronađena su u petnaest zemalja EU, kao i Hong Kongu i Švajcarskoj, potvrdila je Evropska komisija.

ŽARAŽENA JAJA TRUJU PO EVROPI: Skandal potresa EU, sazvan krizni sastanak

Kontrola namirnica u pokrajini Gornja Austrija potvrdila je da su se i u Austriji našla jaja koja bi mogla biti kontaminirana otrovom za insekte fipronilom.

Dva prodavca na veliko su prodavala austrijskim ugostiteljima kuvana jaja iz Holandije. Radi se o jajima koji nose broj za koji je Nemačka izdala upozorenje.

Odmah nakon što je ustanovljeno da takva jaja postoje, i u Austriji je odgovarajuća informacija od strane pogođenih trgovaca upućena kupcima.

Procenjuje se da je u Austriji prodato više stotine kila kuvanih jaja, koja bi mogla sadržati fipronil. Ukazuje se da jaja u supermarketima nisu pogođena.

Evropska komisija će održati sastanak sa ministrima i regulatorima 26. septembra. Njen komesar za bezbednost hrane kaže da zemlje treba da prestanu da optužuju jedna drugu za ovaj događaj.

U četvrtak je policija uhapsila dvojicu ljudi tokom pretresa kompanija u Holandiji i Belgiji, prenosi BBC.

Britanska komisija za hranu je izjavila da je u Veliku Britaniju poslato oko 700.000 jaja sa potencijalno zagađenih holandskih farmi.

Agencija za standarde hrane je rekla da je malo verovatno da postoji rizik za javno zdravlje.

Foto: Pixabay

Supermarketi u Belgiji, Holandiji i Nemačkoj su povukli milione jaja iz prodaje.

U petak je francuski ministar poljoprivrede rekao da je u toj zemlji od aprila prodato oko 250.000 zaraženih jaja, dodajući da će svi proizvodi koji sadrže jaja sa zaraženih farmi biti skinuti sa polica.

Danska, Rumunija i Luksemburg takođe su prijavile da se u njihovoj zemlji nalaze kontaminirana jaja.

Fipronil je štetna materija koja može da naškodi bubrezima, jetri, štitnoj žlezdi kao se unese u organizam u ogromnim količinama.

U Belgiji i Holandiji je u toku istraga u vezi ovog slučaja, prenosi BBC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA