Politiko: Papa Franja voli Putina

Papa Franja i Vladimir Putin razgovarali su više od 50 minuta, dok je papa sa Donaldom Trampom pričao svega 29 minuta

  • 3

Ratoborni Vladimir Putin je našao novog prijatelja i to u čoveku mira - papi Franji, piše portal Politiko.

Papa Franja duboko zabrinut: Brinu me "veoma opasni savezi" na samitu G20

Kako izgleda odmor najmoćnijih ljudi na planeti: Evo gde idu i šta rade Tramp i Putin (FOTO)

Kako se navodi, sve je počelo kada je odlučeno da vatikanski sekretar, kardinal Pjetro Parolin, otputuje u Moskvu, 20. avgusta, na sastanak sa patrijarhom Kirilom.

- Četvorodnevna poseta, prva takva od ruske aneksije Krima, novi je korak u pokušaju da se dođe do prijateljstva, nakon što je 2013. godine papa uputio otvoreno pismo Putinu u kom je izrazio da se protivi američkoj vojnoj intervenciji u Siriji - piše Politiko.

U pismu je papa zatražio dozvolu od Putina da se moli za njega i to je verovatno dirnulo ruskog lidera ili bar tako misle analitičari.

Foto: Tanjug/AP

- To pitanje, neuobičajeno za diplomatska pisma, bilo je prepoznavanje hrišćanskog u Putinu. On nije oklevao, zahvalio se papi na pismu, a nekoliko meseci kasnije se i susreo sa njim. Razgovarali su više od 50 minuta, dok je papa reciomo sa Donaldom Trampom pričao svega 29 minuta - dodaje Politiko.

U tekstu se navodi da je vidljivost veza Moskve sa Vatikanom važna za Putina kako bi sebe prikazao kao svetionik moralnosti i tradicionalnih vrednosti, za razliku od Evrope koja je sve više sekularna.

Foto: Tanjug/AP

- Prijateljske veze Moskve i Vatikana su znak da Kremlj nije izolovan, iako se nalazi pod sankcijama. Otvaranje Vatikana pomaže ruskom vođstvu da razvije odnose sa Italijom, jednim od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji - dodaje se.

Iako se Moskva često smatra “trećim Rimom“ i “centrom imperijalističkog hrišćanstva“, za Rimokatoličku crkvu su veze sa Moskvom šansa za uspostavljanje jačeg prisustva u Rusiji, posle veka koji je obeležen usponom i padom komunizma i ateizma.

(Telegraf.rs / B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NAPOLEON

    13. avgust 2017 | 18:19

    Putin gazi utabanim stazama.Neka bude samo za spasenje i nove privredno-ekonomske veze koje ce stabilizovati region i otvoriti nova vrata za saradnju Moskve i Italije.

  • Milos Obilic

    13. avgust 2017 | 18:57

    mislim da papa zna sta radi

  • slađa

    13. avgust 2017 | 21:07

    Povezuje ih vera, ali i razum. Na takvim sponama ceo svet može postati podnošljiviji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA