Ukrajinci tvrde da je njihov motor za rakete, a koji poseduje Severna Koreja, bio pravljen za Rusiju

Prema informacijama Kijeva, Rusija danas poseduje između 7 i 20 raketa "ciklon" i može da ih kome god hoće

  • 5

Motor, koji je navodno korišćen u severnokorejskim raketama, napravljen u jednoj ukrajinskoj fabrici, ali isključivo za upotrebu u raketama nosačima koje su isporučivane Rusiji, saopštila je ukrajinska svemirska agencija.

Samo 2 i po minuta nas dele od sudnjeg časa: Na svetu postoji 14.995 nuklearki, koja zemlja ih ima najviše? (INFOGRAFIKA)

- Takvi motori su se do 2001. godine proizvodili u ukrajinskoj fabrici Južmaš. Motori RD-250 su korišćeni u raketama nosačima "ciklon-2" i "ciklon-3" koje su isporučivane Rusiji - kaže šef ukrajinske svemirske agencije Jurij Radčenko.

Dodao je da su se, samim tim, i motori i rakete (ukupno 233) proizvodili u interesu Rusije.

Prema informacijama Kijeva, Rusija danas poseduje između 7 i 20 raketa "ciklon" i može da uradi šta god poželi sa motorima i nacrtima.

- Imaju te motore, ali imaju i dokumentaciju. Mogu da snabdeju motorima koga god hoće - dodao je šef svemirske agencije.

Foto: AP/Tanjug

Američki list "Njujork tajms" je, pozivajući se na jedan izveštaj eksperata, preneo da je brz napredak Severne Koreje u razvoju rakete dugog dometa usledio nakon što je Pjongjang kupio raketne motore od jedne ukrajinske fabrike.

- Rakete korišćene u nedavnim severnokorejskim testiranjima zasnovane se na motoru RD-250, koji se nekada proizvodio u ukrajinskom građu Dnjepru - zaključak je istraživanja Majkla Elemana iz Međunarodnog instituta za strateške studije.

Ti motori su, kako se navodi u izveštaju eksperata, verovatno kupljeni od korumpiranih radnika, a kriminalnim putevima su prokrijumčareni do Severne Koreje, negde u trenutku između raspada Sovjetskog Saveza i aktuelne vojne krize u Ukrajini.

Ukrajina je juče oštro reagovala na pisanje "Njujork tajmsa", navodeći da nikada nije Severnu Koreju snabdevala odbrambenim tehnologijama.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    15. avgust 2017 | 22:15

    Kako su providni ovi potrošenkovi, kao jednoslojni toalet papir.

  • Car

    15. avgust 2017 | 21:52

    Pa naravno,nista drugo nisam ni ocekivao...okriviti Rusiju da bi se evropljani obrlatili i podrzali novi paket americkih sankcija Rusiji!!!

  • Vojislav

    15. avgust 2017 | 21:57

    Ma ja mislim da su rusi krivi sto ukarajna proizvodi ove motore jer ih prodaju ukrajinski tajkuni koreji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA