TAJNA PUTINOVE MOĆI: Ova 4 oružja su najbrutalnija moć koju Rusija ima (VIDEO)

Zastaršujuća je sama pomisao šta bi se dogodilo kada bi Rusi upotrebili svoje "tata bombu", "pinokia", "kombajn smrti"...

  • 49

Rusija poseduje oružje koje nikada nije koristila u stvarnoj borbi, a koliko je zastrašujuće, bolje je da ga nikada i ne iskoristi. Upravo u njemu, leži snaga predsednika Vladimira Putina.

Evo, o kojem oružju je reč.

Konačno otkriveno ime novog Putinovog ponosa: Evo kako će se zvati borbeni avion od kojeg će strepeti svet (VIDEO)

NESTVARNA SCENA NA AMERIČKOM NEBU: Ruski vojni avion preleteo preko Bele kuće i Pentagona

1. Otac svih bombi

Rusija ima sličnu ali mnogo jaču bombu, od one koju su SAD bacile u aprilu ove godine na borce Islamske države -  GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB). Tom bombom ubijeno najmanje 36 terorista, uništena su skladišta s oružjem i vojna tehnika, a srušeno je nekoliko podzemnih tunela.

Za razliku od američke, ruska bomba sadrži manju količinu eksploziva, ali je termobarična (ODAB) i četiri puta je jača od američke MOAB. Njena eksplozija jednaka je snazi ​​eksplozije 40 tona trotila. Uz to, ruski "tata2 (kako Rusi s ponosom zovu ovu bombu) ima dvostruko veći radijus delovanja od američke "mame".

Konstrukcija ruske bombe ODAB je originalna. U prednjem delu nalazi se elektromehanički uređaj s detonatorom i raspršivačem eksploziva. Prskanje hemijskih supstanci počinje po isteku određenog vremena. Dobijene aerosoli pretvaraju se u plinsku smesu koja eksplodira pod delovanjem detonatora. ODAB stvara udarni talas čiji je pritisak oko 3000 kPa, tako da se u centru eksplozije praktično stvara vakuum. Ta promena vazduha uništava doslovno sve što se nađe u tom prostoru, uključujući i građevine.

2. 7.000 kilotona u jednom plotunu

Interkontinentalni balistički projektili RS-20V Vojvoda (NATO klasifikacija SS-18 Satan) najveća je i najborbebija strateška raketa ikad napravljena. Teška je oko 210 tona i nosi 10 nuklearnih bojevih glava od kojih svaka ima snagu 750 kilotona. Jedna ovakva raketa može zbrisati s lica zemlje grad veličine Moskve ili New Yorka.

Kako se radi o već dosta staroj raketi, dobila je zamenu - novu interkontinentalnu raketu Sarmat (NATO klasifikacija SS-X-30 SATAN 2) koja će biti na borbenom dežurstvu već od 2021. godine, kada ističe sporazum ‘START 3’. Sarmat će biti dva puta lakši i nosiće čak 17 zasebnih bojevih glava, od kojih će svaka imati snagu 300 kilotona. To neće biti običan ‘nos’ rakete, koji posle odvajanja od pogonskog dela leti po paraboli do cilja, nego samostalna hipersonična raketa koja manevriše u vazduhu.

3. Terminator

Ovo borbeno vozilo naoružano je s dva 30 mm automatska topa. Krajem juna 2017. Rusija je u Siriji počela da koristiti ​”kombajn smrti", borbeno vozilo za potporu tenkova Terminator-2.

Ovo se vozilo može kretati po nepristupačnom terenu brzinom od 60 km/h. U stanju je da prelazi rovove, ruši i prelazi zidove visoke i po metar i po.  Njegove  rakete lako uništavaju tenk udaljen 5 kilometara ili odlično utvrđeno neprijateljsko borbeno uporište.

Može se koristiti i u borbi protiv helikoptera, a može da uništoi i neprijateljsku živu silu na položajima koji se u dubini i širinu mogu protezati i po 3 kilometra. Uz topove kalibra 30mm s 850 granata, Terminator ima i 4 lansera za navođene projektile Šturm-S s kumulativnim ili termobaričnim bojevim glavama, kao i najnoviji mitraljez Kord s 2000 metaka.

4. SPOJ VBR-a i bacača plamena

Višecevni raketni lanser TOS-1 Buratino još je jedan predstavnik porodice "tenkova-ubica" na gusenicama. Buratino na ruskom znači Pinokio. Kao i junak iz bajke ovaj sastav "gura nos" gde god poželi.

Vozilo je napravljeno na bazi tenka T-72, ali umesto kupole ima paket od 30 cevi kalibra 220 mm. One doslovno “bljuju” vatru, odnosno rakete s termobarutnom smesom koje za nekoliko sekundi mogu da sravne sa zemljom neprijateljske položaje. Takav plotun potpuno uništi utvrđene položaje, tehniku i ljudstvo. Pravi pakao, međutim, nastaje posle toga.

Termobarutno punjenje, koje sadrži svaki projektil, stvara oblak plinske smese koja eksplodira i stvara dodatni pritisak i temperaturu od 3000 celzijusa, i spaljuje sav kiseonik unaokolo, posle čega se pritisak naglo smanjuje.

Nije potrebna bujna mašta da bi se zamislilo što se događa s onim nesretnicima koji se nađu u tom oblaku. U radijusu od nekoliko kilometara ništa živo ne preživi, ali ni tehnika ni građevine ne prođu ništa bolje.

(Telegraf.rs / net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горан Лика

    20. avgust 2017 | 15:28

    Напред Браћо Руси!!!!

  • Homo Novo

    20. avgust 2017 | 13:50

    Нисмо ми србијанци него Срби то да вам буде јасно.

  • game over

    20. avgust 2017 | 12:41

    I sta ja i ostali Srbi imamo od toga?Bas nista!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA