≫ 

Jezive posledice poplava: Hemijskoj fabrici u Hjustonu preti katastrofa, evakuisani radnici zbog moguće eksplozije

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše

  • 18

Iz hemijske fabrike Arkema u blizini Hjustona nadležni su preventivno evakuisali zaposlene, ali i stanovnike koji žive u blizini, jer je zbog poplava moguća hemijska reakcija koja bi dovela do požara ili moguće eksplozije

Kako se navodi, eksplozija ne može da se izbegne zbog poplave koja je pogodila Teksas. Situacija je iz sata u sat sve ozbiljnija. Fabrika je zatvorena od petka zbog uragana Harvi. Arkema inače proizvodi organske perokside za fabrike koje prave gumu i plastiku, koji moraju da se čuvaju na niskim temperaturama, navodi rt.com.

Do katastrofe bi, prema rečima čelnika fabrike, moglo da dođe u narednih 6 dana. Ona se nikako ne može sprečiti, navodi Ričard Rouv. Sistem za hlađenje je zakazao zbog poplave.

Prostorije fabrike su poplavljene, a struje nema od nedelje.

"Arkema" je saopštila da je na postrojenje u ponedeljak palo 101,6 centimetara kiše.

To postrojenje proizvodi hemikalije koje se moraju čuvati na niskim temperaturama, objašnjava kompanija.

Printkskrin: Google Maps

Zbog poplava, skladišta postrojenja su ostala bez snabdevanja električnom energijom, a generatori su se pokvarili.

- Rastuće temperature u skladištima mogle bi da dovedu do hemijske reakcije koja bi izazvala požar ili eksploziju - upozorava "Arkema".

Kompanija je povukla i 11 zaposlenih koji su ostali da prenose hemikalije iz skladišta do rashladnih kontejnera, istakavši da situacija "postaje ozbiljna".

Foto: Tanjug/AP

Takođe je navela da sada daljinskim putem prati temperature u kontejnerima i radi sa Ministarstvom unutrašnje bezbednosti i državnim zvaničnicima na postavljanju obližnjeg komandnog punkta.

Služba za ekološku zaštitu (EPA) saopštila je da u prečniku od 4,8 kilometara oko postrojenja" postoji oko 1.300 domaćinstava u kojima živi 3.800 ljudi.

Opasnost od eksplozije u hemijskom postrojenju skreće pažnju na uticaj koji će Harvi ostaviti na prirodnu sredinu u oblasti u kojoj se nalaze postrojenja koja obezbeđuju oko četvrtinu kapaciteta za rafiniranje nafte u SAD.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA