≫ 

Njenu izjavu je čekao svet tri nedelje od početka užasa: Mjanmar će organizovati povratak izbeglica, ali prvo da ih proverimo (FOTO) (VIDEO)

Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir se očekivao s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije

  • 0
Aung San Su Chi Ći, premijerka Mijanmara

Foto: Tanjug/AP

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći izjavila je danas da je Mjanmar "spreman" da organizuje povratak više od 410.000 Rohindža izbeglih u susedni Bangladeš i dodala da joj je "iskreno žao" civila koji su se "našli u u zamci krize".

Vrisak dečaka koji je izgubio obe noge kada je stao na minu: Bežao je iz pakla svoje zemlje i tražio spas, a sada se bori za život (VIDEO)

- Spremni smo da započnemo proveru identiteta izbeglica u cilju njihovog povratka - rekla je u zgradi parlamenta u glavnom gradu Mjanmara, Najpjidou u najavljenom televizijskom obraćanju posle više od tri nedelje nereda na zapadu Mjanmara.

Međutim, ono što zapanjuje je izjava da se pod hitno treba proveriti zašto su ti ljudi otišli iz zemlje.

- Zabinuti smo činjenicom da su brojni muslimani otišli u Bangladeš. Moramo proveriti zašto se taj egzodus događa - rekla je ona.

Foto: Tanjug/AP

Dok kriza i spoljni pritisak jačaju nacionalizam u Mjanmaru, odakle je više od 400.000 Rohindža izbeglo u Bangladeš a vojska sprovodi veliku kaznenu operaciju u državi Rakin, UN govore o "etničkom čišćenju". Govor dobitnice Nobelove nagrade za mir se očekivao s nestrpljenjem, imajući u vidu da je do sada izražavala bezrezervnu podršku vojsci, optuženoj za kršenja prava pod maskom antiterorističke operacije.

- Osuđujemo svako kršenje ljudskih prava - rekla je Su Ći, ne govoreći o vojsci koja se optužuje za paljenje sela i ubijanje civila.

Liderka Mjanmara je navela da su "snage bezbednosti dobile instrukcije da preduzmu sve neophodne mere da bi se sprečila kolateralna šteta i da civili ne bi bili povređeni" tokom antiterorističke akcije.

- Iskreno nam je žao zbog patnje onih koji su se našli u zamci ove krize - rekla je Su Ći, dodajući da ne želi da verska opredeljenja dele Mjamnar.

Foto: AP/Tanjug

Izrazivši žaljenje zbog "svih grupa koje su raseljene zbog nasilja, rekla je da je njena zemlja spremna da u bilo kom trenutku primi natrag izbeglice, koje će podvrgnuti "proveri". Za sada nije jasno koliko će od oko 410.000 izbeglica biti kvalifikovano za povratak, napominje AFP.

Su Ći je danas rekla i da većina - "više od polovine" - sela u kojima žive pripadnici tog muslimanskog naroda nije pogođena nasiljem, pozvavši strane diplomate koje su se okupile u prestonici radi njenog govora da obiđu sela koja nisu ugrožena, navodi AP. Međutim, muslimani iz redova naroda Rohindža koji su pobegli od nasilja u Mjanmaru odbacili su njene tvrdnje da su mnogi pripadnici njihove manjinske grupe bezbedni.

U izbegličkom kampu Kutupalong u obližnjem Bangladešu, Abdul Hafiz je rekao da je narod Rohingja nekada verovao Su Chi više nego vojsci koja je tokom pola veka vladala Mjanmarom pre nje, ali ju je sada nazvao "lažljivicom" istakavši da njegov narod strada više nego ikad. Hafiz je gnevan zbog njenih nagoveštaja da su pripadnici naroda Rohindža, koji su isterani iz svojih sela, sami odgovorni za to. On je istakao da bi, ako je to istina, Su Chi trebalo da međunarodnim novinarima omogući veći pristup njihovim uništenim sela, a ako se dokaže da je narod Rohindža kriv, kaže Hafiz, tom narodu "neće smetati ako svet odluči da ga ubije gurajući ga u more".

Amnesti: Su Ći i vlada Mjanmara drže glave u pesku

Liderka Mjanmara Aung San Su Ći i njena vlada "drže glave u pesku" kada se radi o nasilju koje se odvija u državi Rahin, saopstila je danas organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel".

"Amnesti internešnel" je kritikovao liderku Mjanmara jer nije u televizijskom obraćanju osudila vojsku zbog navodnih zlostavljanja, preneo je AFP.

Izbeglice, koje su pobegle u Bangladeš ne mogu da se vrate na taj užasni status kvo, navela je organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" i dodala da je njen govor bio mešavina neistina i osude žrtava.

(Telegraf.rs/ Agencije)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA