Posle referenduma obustavljeni letovi za Kurdistan, a vlada odbija da preda Iraku kontrolu nad granicama

Uz podršku Ankare i Teherana, iračka vlada je zahtevala od regionalne vlade Kurdistana da poništi rezultate referenduma ili da se suoči sa sankcijama

  • 2

Nakon što su Kurdi u iračkom Kurdistanu glasali za svoju nezavisnost na referendumu 25. septembra, već počinju da se osećaju posledice tog događaja. Referendum je organizovan uprkos žalbi koju je uložio irački premijer. Naime, on je u poslednjem trenutku tražio da se rezultati "odbace".

Kurdi izglasali NEZAVISNOST: Objavljeni rezultati referenduma, 92 odsto zaokružilo "da"

Predsednik regionalne vlade Kurdistana Masud Barzani proglasio je u utorak pobedu opcije "da" na referendumu za nezavisnost iračkog Kurdistana.

Uz podršku Ankare i Teherana, iračka vlada je zahtevala od regionalne vlade Kurdistana da poništi rezultate referenduma ili da se suoči sa sankcijama, međunarodnom izolacijom, a moguće i sa vojnom intervencijom, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug / AP

Obustavljeni letovi za Kurdistan

Nalog iračke vlade da međunarodne aviokompanije obustave sve letove u gradove Erbil i Sulejmanijah, u kurdskom regionu Iraka, stupiće na snagu večeras po lokalnom vremenu.

Iračko Ministarstvo saobraćaja naložio je međunarodnim avioprevoznicima da obustave letove ka Erbilu, glavnom gradu iračkog Kurdistana, i Sulejmanijahu, drugom najvećem gradu tog regiona.

Regionalne aviokompanije najavile su da će poštovati zabranu letova, prenose Agencije.

Foto: Tanjug/AP

Kurdi odbijaju da predaju kontrolu nad granicama

Regionalna vlada Kurdistana odbija da preda kontrolu nad svojim graničnim prelazima vladi Iraka, saopštila je kurdistanska televizija "Rudov", citirajući vladinog zvaničnika.

Irak zahteva da Kurdistan preda kontrolu nad graničnim prelazima prema Siriji, Iranu i Turskoj, kao odmazdu za referendum o nezavisnosti Kurdistana održanog 25. septembra na kome je 92 odsto glasača zaokružilo opciju "da".

Foto: Wikipedia/Enno Lenze

Iran privremeno zabranio prevoz nafte

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana, prenosi Sputnjik.

- Organizacija za transport i saobraćaj privremeno je zabranila utovar i transport goriva iz Irana u Irački Kurdistan i iz njega u vezi sa najnovijim razvojem događaja u tom regionu - saopštila je iranska novinska agencija Tasnim.

Podsećamo, da je Iran jedina zemlja sa velikim brojem kurdskog stanovništva koja uspeva da neguje pristojne odnose sa njima. Sa iračkim Kurdima Teheran ima dugogodišnji odnos koji se produbio nakon 2014. godine, kada je iranski korpus Islamske revolucionarne garde počeo da podržava napore kurdskih pešmergi u borbi protiv DAEŠ-a.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA