≫ 

Upravo je dodeljena Nobelova nagrada za mir: Da li će vas iznenaditi dobitnik?

Ove godine je bilo čak 318 kandidata za nagradu

  • 19

Nobelovu nagradu za mir ove godine osvojio međunarodna kampanja o ukidanju nuklaernog oružja (ICAN), saopštio je Nobelov komitet u Oslu.

318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, sutra saznajemo pobednika: Ko su nominovani i da li će i ova dodela izazvati kontroverze? (FOTO) (VIDEO)

ICAN je globalna koalicija civilnog društva koja radi na promovisanju, pridržavanju i potpunu primenu Ugovora o zabrani nuklearnog oružja.

ICAN je pokrenut 2007. godine i danas ima 468 partnerskih organizacija u 101 državi. Nobelovu nagradu za mir organizacija je dobila "zbog svog rada i skretanja pažnje na katastofalne humanitarne posledice bilo kakve upotrebe nuklearnog oružja, i za njene najsvetlije napore da se postigne zabrana ovakvog oružja".

Foto: Tanjug/AP/Heiko Junge/NTB scanpix

Sa počecima u Australiji, kampanja je zvanično pokrenuta 2007. godine, prenosi Rojters.

- Živimo u svetu gde je rizik korišćenja nuklearnog oružja veći nego što je bio dugo vremena - rekao je Andersen.

Jula ove godine, 122 države su potpisale sporazum Ujedinjenih nacija o zabrani nuklearnog ouržja, a države sa nuklearnim arsenalom - SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija - nisu učestvovali u pregovorima.

Foto: Tanjug / AP

Ove godine je bilo čak 318 kandidata za nagradu čija su imena držana u strogoj tajnosti. Kampanja je pomogla i pri donošenju ovog sporazuma.

Nobelova nagrada za mir je priznanje za posebne zasluge na poljima spajanja naroda, razoružanja ili smanjenja svetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja kao i održavanja mirovnih konferencija.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Foto: AP/Tanjug

DOBITNICI U POSLEDNJIH 10 GODINA

2006. Muhamed Jonus i banka Gramen iz Bangladeša - "Za unapređivanje ekonomskih i socijalnih mogućnosti siromašnih, posebno žena, kroz svoj pionirski projekat davanja mikrokredita".

2007. Međuvladin panel o klimatskim promenama (IPCC) i Al Gor, (SAD) - "za napore koje su uložili radi širenja saznanja o klimatskim promenama koje izaziva čovek i za polaganje temelja mera koje su neophodne da bi se klimatske promene zaustavile".

2008. Marti Ahtisari - "Za višedecenijsko angažovanje i posredovanje u uspostavljanju mira i rešavanju konflikata na više kontinenata".

2009. Barak Obama - "Za izuzetne napore da ojača međunarodnu diplomatiju i saradnju među narodima kao i zbog rada na stvaranju sveta bez nuklearnog naoružanja".

Foto: Tanjug/AP

2010. Lju Sjaobo - "za doprinos borbi za ljudska prava u Kini".

2011. Elen Džonson Serlif, Lejma Gbovi i Tavakul Karman - "zbog njihove nenasilne borbe za sigurnost žena i ženska prava za puno učešće u izgradnji mira".

2012. Evropska unija - "zbog zasluga u unapređenju mira, pomirenja i zaštiti demokratije i ljudskih prava u proteklih šezdeset godina".

2013. Organizacija za zabranu hemijskog naoružanja (OPCW) - "zbog velikog zalaganja za uništavanje hemijskog naoružanja".

2014. Kalijaš Satijarti, Malala Jusufzai - "za borbu protiv diskriminacije dece i mladih ljudi i za pravo sve dece na obrazovanje".

Foto: AP/Tanjug

2015. Tuniski kvartet za nacionalni dijalog - "za odlučujući doprinos izgradnji pluralističke demokratije u Tunisu u osvit Jasmin revolucije 2011. godine".

2016. Huan Manuel Santos - "za odlučne napore da se više od 50 godina vođen građanski rat u zemlji okonča, rat koji je koštao života najmanje 220.000 Kolumbijaca i raselio blizu šest miliona ljudi".

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    6. oktobar 2017 | 13:31

    Athisari i Obama nobelovci? Zapadnom licemerju nigde kraja.

  • Milan

    6. oktobar 2017 | 11:35

    Gde je sediste te kompanije i ko je osnovao?posle Ahtisarija ovo je smesno!!!najveci zlocinci dobijaju tu nagradu kad je on dobio i Bin Laden je trebao da je dobije cak sta vise i pre od njega

  • Paja patak

    6. oktobar 2017 | 12:37

    Kad su je dobili Ahtisari i Obama izgubila je svaki smisao...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA