Japanski novinar (31) umro od prekovremenog rada

Dokazano je da smrt Miva Sada uzrokovana prekovremenim radom od 159 sati

  • 10

Japanski novinar Miva Sado preminuo je od posledica srčanog udara 2013. godine, a nakon što je na radnom mestu proveo 159 sati prekovremenog rada, dokazali su istražitelji, preneo je CNN.

Miva Sado (31), reporter koji se bavio analizom političkog sveta u Japanu, sedmicama je ostajao na poslu duže nego što je trebalo, zaključak je istraživanja koje je sprovedeno četiri godine nakon njegove smrti.

Sado je preminuo 2013. godine radeći za televiziju NHK, a okolnosti njegove smrti postale su javne tek ove sedmice.

TV stanica se obavezala da će uraditi sve što je u njenoj moći kako bi sprečila ponavljanje slučaja.

Sličan događaj desio se 2015. godine kada je japanski stručnjak za marketing Macuri Takahaši izvršio samoubistvo nakon 105 prekovremenih radnih sati koje je dobio kao kaznu.

Direktor kompanije u kojoj je Takahaši radio je nakon incidenta podneo ostavku.

Radna kultura u Japanu kontroverzna je upravo zbog iscrpljujućih radnih sati koji često uzimaju danak kroz zdravlje zaposlenih, preneo je Klix.ba.

Novi zakon o radu koji je donet 2014. godine pokušao je da poboljša položaj radnika, ali se kompanije uglavnom ne pridržavaju novog pravilnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Renata

    8. oktobar 2017 | 10:06

    Moj sin je nakon fakulteta dobio posao u jednom beogradskom VFX studiju. On je 3d dizajner i animator. Nocima nije spavao i zavrsavao poslove kuci.U firmi su ga maltretirali i ponizavali ali srecom je dobio otkaz nakon pet meseci. Verovatno nije mogao ici u korak sa ostalima koji su imali vise godina iskustva. Posle je opet radio u slicnom studiju gde ga cak nisu ni placali i gazda se izivljavao nad njim. Konacno radi u normalnom studiju gde se postuje radno vreme. I ako odradi nesto kuci nije strasno kako je bilo. Iskustvo cak i lose se isplatilo.

  • Nikolas

    8. oktobar 2017 | 09:55

    MA TO SU JAPANCI!!! KOD NAS SE TO NE MOZE NIKAD DESITI -NEMOJTE SE PLASITI!!!

  • mara

    8. oktobar 2017 | 11:37

    Pa sto nije dosao u CG pa sve polako i sve se stigne😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA