Kineska ratna mornarica sve jača: Uz ovaj borbeni brod postaju ozbiljna sila (FOTO) (VIDEO)

Brod je opremljen i novim sistemima za protivazdušnu obranu, obranu od projektila i oružja s broda i podmornice

  • 2

Prvi čisti snimak iz vazduha svog novog borbenog broda, koji nosi oznaku Tip 055, pojavio se na kineskoj televiziji. Reč je o 180 metara dugom brodu nosivosti 13.500 tona, koji posle ruskih nuklearnih krstarica klase Kirov važi za drugi najveći površinski borbeni brod na svetu.

Pronađen najčuveniji ratni brod na svetu: Posle 72. godine otkriven USS Indianapolis, koji je potonuo sa 1.196 članova posade (FOTO)

Kinezi ga klasifikuju u klasu razarača naoružanog navođenim projektilima, dok ga Amerikanci smatraju krstaricom, kao što su to napravili vojni analitičari za izvštavanje američkog Kongresa ranije ove godine.

Novi Tip 055 ima 122 vertikalna lansirna silosa za projektile HHQ-9B i HQ-26, koji mogu napadati ciljeve na moru, na kopnu i u vazduhu, u zavisnosti o potrebi, navodi portal za vojna pitanja warisboring.com.

Printskrin: Youtube/Youtupe Mania

Ono što će zabrinuti flote drugih država na Pacifiku jeste podatak da je Tip 055 naoružan kao i američke krstarice klase Tikonderoga, a pritom premašuje količinu naoružanja svakog drugog površinskog borbenog broda na Pacifiku.

Tip 055 prvi je iz nove klase kineskih borbenih brodova, a očekuje se da će u operativnu službu Kineske ratne mornarice ući sledeće godine. Pre nego što se krene u njegovu izgradnju, Kinezi su se uglavnom koncentrisali na gradnju većeg broja manjih borbenih brodova, poput korveta i fregata, te većih razarača.

Printskrin: Youtube/Youtupe Mania

Ako zanemarimo nosače aviona Liaoning i Tip 001A, dosad je najveći kineski borbeni brod bio 7500 tona težak razarač Tip 052D (naoružan sa 64 projektila) od kojih je šest u aktivnoj službi mornarice.

Ako pak pogledamo sastav pacifičkih flota drugih velikih sila na tom području, Amerikanci uz krstarice klase Ticonderoga ima i klasu razarača Arleigh Burke (9.500 tona težine, 96 vertikalnih lansirnih silosa), slično kao i japanska klasa razarača Atago (10.000 tona, 96 vertikalnih lansirnih silosa), dok Rusi imaju krstaricu Varjag klase Slava, tešku 11.500 tona i s naoružanjem od 120 vertikalnih lansirnih silosa.

Printskrin: Youtube/Youtupe Mania

Prema ovim podacima vidljivo je da su Kinezi prestigli ili dostigli druge sile na Pacifiku u smislu vatrene moći najvećih razarača i/ili krstarice. Ipak, treba napomenuti da SAD i dalje ima više brodova čija zajednička vatrena moć nadmašuje onu kineske mornarice - naime, SAD u svojoj pacifičkoj floti ima čak 36 Arleigh Burke razarača i 12 Tikonderoga krstarica koji ukupno imaju preko 5000 vertikalnih lansirnih silosa.

Printskrin: Youtube/Youtupe Mania

Naglašava se i da je Tip 055 prvi brod kineske ratne mornarice koji je u celosti projektovan i proizveden u Kini, a javnosti je prvi put predstavljen 28. juna ove godine. Brod je opremljen i novim sistemima za protivazdušnu obranu, obranu od projektila i oružja s broda i podmornice. Osim toga, krasi ga i "stealth" dizajn zbog kojem ima smanjeni radarski odraz (nešto slično, iako ne toliko napredno kao američki USS Zumwalt).

- Razarač Tip 055 biće deo protivraketne odbrane zajedno s razračima 052D. Kina će uskoro izgraditi i svoju veriju protivraketnog ssastava Aegis, ukopljenog u Tip 055 - zaključio je za Global Times kineski vojni analitičar Song Ćongping, a preneo Jutarnji list.

Video pogledajte ovde:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA