Tajanstvena Kimova sestra: Unapredio ju je na vodeću poziciju, a špijuni kažu da je okrutnija od njega i da mu čuva leđa (FOTO) (VIDEO)

Promocija sestre lidera Severne Koreje, znak je da Kim Džong Un ima apsolutno poverenje u svoju sestru, za koju se veruje da stoji iza pažljivog građenja imidža svog brata u javnosti

  • 3

Na sastanku moćnog centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke održanog u subotu, Kim Džong Un svoju je sestru Kim Jo Džong (28) postavio za članicu moćnog politbiroa Severne Koreje, tela koje donosi odluke pod njegovim predsedanjem.

Kim Džong Un unapredio svoju sestru: Dobila poziciju u najvišem telu za donošenja odluka u zemlji

U govoru na sastanku moćnog centralnog komiteta vladajuće Radničke stranke, Kim Džong Un je kazao kako je severnokorejsko nuklearno oružje "moćno sredstvo odvraćanja koje snažno štiti mir i sigurnost Korejskog poluostrva i severoistočne Azije" od "nuklearnih pretnji američkih imperijalista", a prema nekim informacijama odlučio je još jednom članu porodice da da deo upravljačkih moći, prenosi Net.hr.

Navodno je, prema pisanju severnokorejskih državih medija, na tom sastanku svoju sestru postavio za članicu moćnog politbiroa i to na funkciju koju je do sada oponašala Kimova tetka, Kim Kjong He, koja je bila jedna od uticajnijih figura za vrieme režima Kim Džong Ila.

Na sastanku su promovisani i Kim Džong Sik i Ri Pjong Čol, dvojica inženjera najzaslužnija za kontroverzni nuklearni program Severne Koreje.

Ministar spoljnih poslova Severne Koreje Ri Jong Ho, koji je prošlog meseca nazvao Donalda Trampa "zlim predsednikom" u govoru pred Generalnom skupštinom UN-a, promovisan je u punopravnog člana politburoa koji može glasati.

Foto: Tanjug/AP

KO JE MISTERIOZNA SESTRA KIM DŽON UNA?

Uprkos aktivnoj ulozi u dosadašnjoj Kimovoj administraciji, o njegovoj sestri Kim Jo Džong zapravo jako malo zna izvan strogo čuvanih granica Severne Koreje.

Poznato je kako je ova 28-godišnjakinja u januaru dospela na crnu listu američkog ministarstva finansija koje ju je, uz još nekoliko visokopozicioniranih članova severnokorejske administracije, osudilo zbog "ozbiljnih ugrožavanja ljudskih prava".

Foto: Tanjug/AP

- To pokazuje da je njen rad i značaj izuzetno važan, čak važniji od onoga što se pretpostavljalo što daje dodatno moć prvoj porodici Severne Koreje - rekao je Majkl Meden, stručnjak za pitanja Severne Koreje sa Univerziteta Džon Hopkins.

U intervjuu za DW iz 2014. godine, Meden je kazao kako je Kim Jo Džong bila jedna od najbližih ljudi severnokorejskog diktatora, ali s obzirom na patrijarhalnu prirodu Severne Koreje, ona nikada nije bila smatrana kandidatom za naslednika, piše Net.hr.

Kim Jo Džong najmlađa je od sedmoro dece Kim Džong Ila i mlađa je sestra vrhovnog vođe, Kim Džong Una. Njena majka, Ko Jong Hui, bila je član prestižne muzičke grupe "Mansudae Art Troupe" i druga supruga vođe Kim Džong Ila. Iako je njihov otac Kim Džong Il imao sedmoro dece sa četiri žene, Kim Jo Džong je dete iste majke kao i aktuelni vođa Severne Koreje.

- Kim Jo Džong osnovnoškolsko obrazovanje provela u strogoj izolaciji, kod kuće zajedno s Kim Džong Unom, a oboje su pohađali dve škole u blizini Berna u Švajcarskoj tokom devedesetih i početkom 2000. godine, gde su živeli pod pseudonimima. Nakon toga je pohađala Univerzitet u Severnoj Koreji, a ubrzo nakon toga krenula na kurseve koji su se održavali na području Zapadne Evrope - kazao je Meden.

Foto: Profimedia/AFP

VAŽNA FIGURA

Njen lik javnost je prvi put uočila za vreme treće konferencije Radničke stranke održane u septembru 2010. godine kada je stajala pokraj očevog glavnog sekretara i očeve navodne ljubavnice Kim Ok. Mlađa sestra Kim Džong Una stupila je na političku scenu odmah nakon smaknuća njihovog ujaka i nestanka njegove žene, kada je službeno preuzela titulu visokorangiranog službenika Kimove vlasti. Kad se Kim Jo Džong na sahrani oca pojavila odmah iza očitog naslednika Kim Džong Una, bilo je jasno da će njen uticaj u klanu biti veliki.

2012. je godine imenovana na čelo odnosa s javnošću Kim Džong Una, na poziciji koja pripada Nacionalnoj komisiji za odbranu. U oktobru 2014. godine, kada je njen brat Kim Džong Un bio bolestan, Kim Jo Džong je navodno preuzela državne dužnosti, a u novembru iste godine je imenovana direktorkom pododeljenja Centralnog komiteta Radničke stranke.

- Kao jedan od bliskih pomagača njenog brata, preduzela je dodatne administrativne zadatke – primala je sve važna izveštaje o kojima bi potom informisala brata, prosleđivala je upute ostalima, komunicirala sa svim visokim službenicima Severne Koreje - dodao je Meden i potom objasnio kako je sličnu ulogu u vlasti oponašala i sestra pokojnog vođe Kim Džong Ila na čije će mesto u politbirou sada doći 28-godišnja Kim Jo Džong.

Strani mediji navode da ona, a ne lider Severne Koreje, inspiracija njegovih poseta tematskim parkovima, školama i kućama običnih ljudi, kao i da stoji iza prijateljstva Kim Džong Una i bivše zvezde NBS, Denisa Rodmana.

SVADBA

U januaru 2015. godine preneta je vest da se mlađa sestra Kim Džong Una udala. Mladoženja je bio Čoe Song, sin vicemaršala Čoe Rjong Haea, drugi najmoćni čovek u Severnoj Koreji.

Venčanje nije bilo javno i Kimovi nisu pravili svadbu, nego su dežurni analitičari dešavanja u Severnoj Koreji zaključili da se visoka partijska funkcionerka udala na osnovu fotografija koje su objavljene u državnim medijima, a na kojima se vidi da Jo Džong nosi prsten na prstu na kojem se nosi burma.

Veruje se da par ima jedno dete.

Foto: Tanjug/AP

Dobro upućeni eksperti za Severnu Koreju uvereni su da su Kim Jo Džong i Kim Džong Un izrazito bliski i da je ona zapravo jedina žena kojoj mladi severnokorejski diktator u potpunosti veruje. Dok su špijuni izjavili da je ona okrutnija od svog starijeg brata.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA