Svi zapadni mediji preneli su jednu oštru Erdoganovu rečenicu iz Beograda, a vezana je za Amerikance! (FOTO)

Samo pitanje je bilo prvo koje je postavljeno od predstavnika sedme sile i bilo je vezano za diplomastki spor između Turske i SAD

  • 6

Tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, održana je zajednička konferencija u Beogradu za novinare sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem. Odgovor na jedno pitanje novinara, preneli su svi vodeći zapadni mediji.

Vučić ugostio Erdogana: Dobio bicikl i šah na poklon, a evo šta je on njemu darovao (FOTO) (VIDEO)

Samo pitanje je bilo prvo koje je postavljeno od predstavnika sedme sile i bilo je vezano za diplomatski spor između Turske i SAD.

Erdogan je izjavio da neće primiti američkog ambasadora Džona Basa u oproštajnu posetu na kraju diplomatske misije u Ankari, uz konstataciju da su SAD odgovorne i napravile problem oko suspenzija izdavanja viza.

Erdogan je, na konferenciji za novinare u Beogradu, rekao da su SAD, a ne Turska, napravile problem i da nije Turska ta koja je započela obustavu izdavanja viza. Prema njegovim rečima, američki zvaničnici nisu kontaktirali ministra spoljnih poslova Turske, a odluka koju je Ankara donela je samo recipročna odluci SAD.

Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Turski predsednik rekao je da Basa više ne smatra ambasadorom Vašingtona. Erdogan je naznačio da je ambasador Turske slučajno tako nešto uradio, sigurno se više ne bi bavio tim poslom. Dodao je da je Turska zemlja sa dugom tradicijom i da neće dozvoliti da joj se dešavaju takve stvari.

Misija SAD u Turskoj je pre nekoliko dana saopštila da je obustavila rad svih službi za izdavanje neemigranstkih viza u svim američkim diplomatskim objektima u Turskoj, a kao razlog je navela da mora da "preispita posvećenost Turske bezbednosti američkog diplomatskog osoblja".

Foto: Tanjug / AP

Kako je AP napomenuo, Misija SAD tu odluku je donela nakon nedavnog hapšenja jednog člana osoblja američkog konzulata u Turskoj. Stejt department branio je Basa rekavši da je imao "punu podršku" američke vlade i da su njegovi postupci koordinirani sa Stejt departmentom, Belom kućom i Većem za nacionalnu bezbednost.

Ankara je recipročnim merama odgovorila na tu odluku, takođe obustavljanjem neemigrantskih viza Amerinkancima.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA