≫ 

Zovu ga Car i Mesija, a danas može da postane najmlađi evropski vođa: Sve o Sebastijanu Kurcu, vunderkindu iz Beča (FOTO) (VIDEO)

Istakao se po svojim čvrstim i nepokolebljivim stavovima, a prema svim anketama, njegovi protivnici na izborima nemaju šanse

  • 10

Konzervativac Sebastijan Kurc najverovatnije će posle nedeljnih izbora postati novi premijer Austrije, pokazuju sve ankete. U šest godina koliko je ministar, Kurc se nametnuo kao političar koji je potreban za preporod Austrije, pa u izborni ring ulazi s velikim izgledima za osvajanje premijerske dužnosti. Time će francuskom predsedniku Emanuelu Makronu oteti titulu najmlađeg evropskog vođe.

Austrija je pred velikim zaokretom udesno: Skandali i optužbe za prljavu kampanju, Kurcova stranka favorit na izborima

- Želim voditi ozbiljnu politiku, a ne obećavati Zemlju Dembeliju - uverava taj tridesetjednogodišnjak dečjeg lica, koji kampanju za parlamentarne izbore vodi po sloganom: "Vreme je".

Otkako je u maju preuzeo kormilo OVP-a, konzervativne stranke gotovo na izdisaju, Kurc je okončao deset godina dugu veliku koaliciju s levicom i od tada taj "vunderkid" u politici natupa bez greške, savršeno komunicirajući s javnošću.

Učesnik brojnih televizijskih emisija, Kurc se uspešno suprotstavljao glavnim rivalima, ne gubeći hladnokrvnost.

Uspeh je tim veći ako se ima na umu da su njegovi rivali po 20 godina stariji, a Kurc ih je, prema anketama, ostavio za sobom sa šest do osam odsto prednosti.

Foto: Tanjug/AP

Visok i skladno odeven mladić, guste, svetle kose, u svoju sliku modernog političara vešto je ukomponovao čvrst stav prema imigraciji.

Rođen je 2. avgusta 1986. u Beču, u porodici tehničara i nastavnice, i ima već dugu političku karijeru. Državnim sekretarom bio je imenovan u 24-oj godini, i pre nego što je diplomirao pravo, a 2013. postao je najmlađi ministar spoljnih poslova u Evropi.

Na toj je dužnosti pokazao gotovo državničke sposobnosti, ravnopravno komunicirajući s kolegama iz drugih zemalja. Istakao se u pregovorima o iranskom nuklearnom programu 2015. u Beču. Izbegao je greške s početka svog političkog puta, poput one kada je delio crne prezervative (crna je bivša boja ÖVP-a), kako bi istakao "uzbudljivu" stranu svoje stranke.

U Austriji, koja je danas uspešna zemlja, ali strepi za sigurnost zbog migracijske krize, Kurc je bio među prvim evropskim političarima koji su u jesen 2015. kritikovali izbegličku i migracionu politiku otvorenih vrata nemačke kancelarke Angele Merkel, zagovarajaći, a na kraju to i postigavši, zatvaranje balkanske rute kojom su migranti stizali do Evropske unije.

Foto: Milena Đorđević, Tanjug/AP/Darko Vojinović

- Imali smo razloga za zatvaranje balkanske rute i boriću se za to da se zatvori i mediteranska ruta - neumorno je ponavljao u kampanji.

Uz to, Kurc je zauzeo i čvrst stav prema turskom predsedniku Redžepu tajipu Erdoganu i Austrija je danas jedina zemlja članica koja zahteva raskid pregovora o pristupanju Turske Evropskoj uniji.

Foto: Tanjug/AP, Milena Đorđević

Protivnici mu zameraju "nedefinisan" izborni program i upozoravaju da je kao ministar spoljnih poslova nedovoljno upoznat sa svakodnevnim zadacima koje mora rešavati predsednik Vlade.

Suprotno od devet godina starijeg Makrona, koji je na vlast došao kao čelnik pokreta koji je sam stvorio, Sebastijan Kurc preuzeo je postojeću stranku i oblikovao je po svojoj meri. Crnu boju, dotadašnji simbol konzervativaca, zamenio je svetlom tirkiznom.

Medijska scena podeljena je između divljenja i ironije prema mladom političaru. Kritičari ga nazivaju Car i Mesija.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rada

    14. oktobar 2017 | 21:59

    Neka ga zovu kako hoće samo što dalje od nas

  • Bečlija 🇦🇹

    14. oktobar 2017 | 22:50

    Svašta ko ga tako zove? Osoba koja se zalagala da donese zakone koji idu samo na štetu srba i pravoslavaca svaki srbin bi ovde trebao da glasa za Strache Osoba koja samo gleda da zadovolji velike kompanije .......

  • Mirka

    14. oktobar 2017 | 23:26

    Malo je klempav, uši ko sateliti, a ružan sačuvaj Bože

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA