≫ 

Najbitniji izbori u Austriji održavaju se danas: Odlučuje se o budućem političkom kursu zemlje, Kurc favorit (FOTO) (VIDEO)

Na parlamentarnim izborima kandiduje se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, ali, prema svim anketama, Sebastijan Kurs ima najviše šansi da se domogne premijerske fotelje

  • 2

Oko 6,4 miliona Austrijanaca danas odlučuje o budućem političkom kursu zemlje, pošto na parlamentarnim izborima bira stranke koje će upravljati zemljom u narednih pet godina, a po svemu sudeći - Austrija će dobiti vladu desnog centra, koju bi činili Narodna partija (OVP) i Slobodarska stranka (FPO).

Austrija je pred velikim zaokretom udesno: Skandali i optužbe za prljavu kampanju, Kurcova stranka favorit na izborima

Pravo glasa imaju svi austrijski državljani koji su na dan izbora napunili 16. godinu života, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova to je ukupno 6.401.304 građana.

Foto: Tanjug/AP

Pošto se, prema istraživanjima javnog mnjenja, očekuje jasan rezulat oko prvog mesta, ali zato možda "borba" za drugu poziciju, i cenzus, tih 14 odsto glasačkog tela moći će da utiče na to ko će ući u skupštinu od malih stranaka, ali i ko bi mogao biti drugi.

Na parlamentarnim izborima kandiduje se ukupno 10 stranaka na nivou cele Austrije, od kojih svega šest ima šanse da uđe u parlament, a to su Narodna partija (OVP) Sebastijana Kurca, SPO Kristijana Kerna, FPO Hajnc-Kristijana Štrahea, Zeleni koje predvodi u izbornoj trci Ulrike Lunaček, Neos na čijem čelu je Matijas Štrolc, kao i "Lista Pilc" koju koju je neposredno pred izbore osnovao nekadašnji visoki funkcioner i poslanik Zelenih Peter Pilc.

Foto: Wikipedia/File Upload Bot (Magnus Manske)

Izborna mesta u Beču su otvorena od 7 časova, a zatvaraju u 17 sati, dok su u pojedinim pokrajinama kraća radna vremena od 8 do 16, ili čak samo do 14 sati, u zavisnosti od broja birača.

Prve procene austrijski mediji objaviće u 17:30, a preliminarni konačni rezultat Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštava posle 19:30 časova.

Očekuje se da će OVP, stranka Sebastijana Kurca ubedljivo pobediti, i da će osvojiti više od 30 odsto glasova.

Foto: Tanjug/AP

Na drugoj poziciji, prema istraživanjima je trenutno FPO sa oko 25 odsto podrške.

Za prelazak cenzusa ovaj put boriće se stranka Zelenih, koja se pred izbore, suočila sa odlaskom ključnih ljudi, a tako i Pilca, pa je značajno opala podrška, te se ne očekuje da će zadržati dvocifreni rezultat.

Cenzus bi trebalo da pređe i Neos, stranka koja zastupa liberalnu politiku, kao i Pilc, koji je poznat u Austriji kao poslanik koji otkriva afere.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA