Marš ekstremnih desničara u Kijevu: Više od 10.000 ljudi uzvikivalo ime bivšeg lidera ukrajinskih nacionalista (FOTO) (VIDEO)

Razlog za marš je 75. godišnjica formiranja Ukrajinske ustaničke vojske, kontroverzne vojne organizacije koja se borila 40-ih i 50-ih godina prošlog veka

  • 8

Više od 10.000 borbenih ukrajinskih ekstremnih desničara proslavilo je maršom kroz centar Kijeva 75. godišnjicu formiranja Ukrajinske ustaničke vojske (UPA), kontroverzne vojne organizacije koja se borila 40-ih i 50-ih godina prošlog veka.

Deca iz Ukrajine ne idu na more, već se spremaju za rat protiv Rusa (FOTO)

Učesnici maršra su mahali crno-crvenim zastavama UPA i žuto-plavim zastavama Ukrajine.

Foto: Tanjug/AP

Mnogi su nosili portrete Stepana Bandere, lidera ukrajinskih nacionalista 1930-ih i 1940-ih, uzvikujući "Bandera je naš junak!" i "Slava Ukrajini!". U sumraku, nekoliko njih je zapalilo baklje.

UPA je i danas predmet polemike. Njeni članovi su se suprotstavili Crvenoj armiji i masakrirali desetine hiljada Poljaka i sarađivali s nacistima pre no što su pobeđeni.

Foto: Tanjug/AP

Stepana Banderu je ubio KGB u Minhenu 1959. godine. Mnogi u Ukrajini ga smatraju herojem i simbolom borbe za nezavisnost te bivše sovjetske republike, dok ga drugi, posebno na separatističkom istoku, osuđuju kao saradnika nacista.

- Danas, mi propovedamo borbu UPA kao primer - rekao je Oleg Tiagnjibok, lider desničarske partije Svoboda.

- Borili su se protiv osvajača iz Moskve, protiv Poljaka, Nemaca i mađarskih okupatora, a vidimo da je situacija u Ukrajini danas ista - dodao je on.

Foto: Tanjug/AP

Ukrajina živi u sukobu pro-ruskih separatista i ukrajinskih snaga u istočnoj Ukrajini, sa više od 10.000 mrtvih od aprila 2014. godine Kijev i Zapad optužuju Rusiju da vojno podržava pobunjenike, što ona negira.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA