≫ 

Poznata novinarka brutalno ubijena: Optuživala je premijera, dobijala pretnje smrću, a onda joj je auto eksplodirao! (FOTO)

Premijer Malte Džozef Muskat, kojeg je Galicija optužila za korupciju ranije ove godine u sklopu velike afere Panama Papers, izjavio je da nema nikakve veze sa njenim ubistvom

  • 0
Foto: Profimedia/AFP

Slavna novinarka sa Malte, najmanje članice Evropske unije, koja je u više navrata optuživala tamošnju vladu za korupciju, poginula je u eksploziji automobila, potvrdila je policija.

Ubijena novinarka u eksploziji automobila bombe na Malti: Varvarski napad na slobodu medija (FOTO)

Dafne Galicija (53) ubijena je kad je automobil koji je vozila eksplodirao ubrzo nakon što je krenula iz svog doma u Bidniji, piše BBC. Lokalni mediji pišu da je jedan od njenih sinova čuo eksploziju i istrčao iz kuće.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Malte Džozef Muskat, kojeg je Galicija optužila za korupciju ranije ove godine u sklopu velike afere Panama Papers, izjavio je da nema nikakve veze sa njenim ubistvom.

- Oštro osuđujem ovaj varvarski napad na čoveka i na slobodu govora u našoj zemlji. Svi znaju da me je gospođa Dafni Galicija bez dlake na jeziku kritikovala, i politički i lično, ali jednako tako je i druge. Opravdanja za ovako nešto nema i neću biti miran dok se počinioci ne privedu pravdi - rekao u je u televizijskom obraćanju javnosti.

Foto: Tanjug/AP

U gradu Sliemi okupio se veliki broj ljudi na bdenju i odavanju počasti novinarki.

Foto: Tanjug/AP

Malteška televizija objavila je informaciju da je Galicija pre dve nedelje podnela prijavu policiju navodeći da je primila nekoliko pretnji smrću. Policija istražuje njeno ubistvo.

Galicija je Muskata, koji je u junu ove godine ponovno izabran za premijera, i njegovu suprugu povezivala sa skandalom Panamski dokumenti (Panama Papers). Par je odbacio optužbe da su koristili tajne ofšor bankovne račune za skrivanje primanja.

Malta, država sa jednom od najnižih stopa krvnih delikata, zatražila je međunarodnu pomoć u pronalaženju krivca za ubistvo novinarke, uključujući i FBI, rekla je portparolka premijera za BBC.

Foto: Tanjug/AP

EU užasnuta ubistvom novinarke na Malti

Evropska unija saopštila je danas da je užasnuta zbog ubistva istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije na Malti i zatražila da odgovorni budu privedeni pravdi.

- Užasnuti smo činjenicom da je dobro poznata i poštovana malteška novinarka Dafne Karuana Galicija izgubila juče svoj život u očigledno ciljanom napadu - rekao je portparol Evropske komisije Margaritis Šinas novinarima, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP

On je rekao da EK i njen predsednik Žan Klod Junker najoštrije osuđuju napad na novinarku koja je istraživala korupciju u bliskom okruženju premijera Džozefa Muskata.

- Pravo novinara da istražuju, postavljaju neprijatna pitanja i efikasno izveštavaju je u središtu naših vrednosti i mora uvek da bude garantovano - rekao je on.

Sin ubijene novinarke osuđuje "mafijašku državu"

Sin malteške novinarke Dafne Karuane Galicije osudio je danas ono što je nazvao "mafijaškom državom".

- Moja majka je ubijena zato što je stala između vladavine prava i onih koji su pokušali da je prekrše - rekao je danas njen sin Metju, koji se nalazio u blizini njenog automobila u trenutku kada je eksplodirao, prenosi Bi-Bi-Si.

U iscrpnoj poruci objavljenoj na Fejsbuku nekoliko sati nakon što je pokušao da spase svoju majku iz automobila u plamenu, on je optužio maltešku policiju da je nesposobna, a vladu da primenjuje "nekažnjivost".

Foto: Tanjug/AP

- Kada su državne institucije nesposobne, poslednja osoba koja ostaje na nivou je često novinar - napisao je Metju Karuana Galicija, koji je takođe novinar.

On je, takođe, kritikovao sliku Malte kao liberalne zapadne zemlje.

- Da, evo gde smo: ovo je mafijaška država u kojoj sada možete promeniti pol ili lični dokument (hvala bogu na tome), ali gde će vas razneti u komade zbog toga što izražavate svoje osnovne slobode - zaključio je sin ubijene novinarke.

Foto: Tanjug/AP

U svom poslednjem blogu, objavljenom sat vremena pre ubistva, Karuana Galicija je ponovila navode da je Muskatov šef kabineta bio lopov, koji je iskoristio svoj uticaj da se obogati.

- Lopovi su svugde. Situacija je očajna - napisala je ona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA