Počeo istorijski kongres KP Kine: Predsednik Đinping obećao da će postati moćna zemlja sa moćnom vojskom! (FOTO) (VIDEO)

U glavnom gradu Kine počeo je „istorijski" 19. kongres Komunističke partije, a Si ga je otvorio govorom o onome što je urađeno u prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije.

  • 6

Kineski predsednik Si Ðinping poručio je danas u govoru na otvaranju 19. kongresa Komunističke partije Kine da je ta zemlja "ustala, postala bogata i snažna" i najavio da će vojska Kine do sredine ovog veka biti "na najvišem svetskom nivou".

KOMUNISTIČKA PARTIJA KINE! TOLIKO JE TAJNA DA UOPŠTE NE POSTOJI: Par šokantnih stvari o njoj (FOTO)

Šef države i predsednik KPK Si Ðinping podneo je izveštaj u ime članova prethodnog 18. kongresa Centralnog komiteta (CK) KPK u kojem je uputio važne poruke kineskom narodu i govorio o smeru u kojem će Kina ići u narednim decenijama. 

Sednici prisustvuje 2.287 delegata iz svih krajeva Kine, koji su izabrani među 89 miliona članova Partije. On je ocenio da je "socijalizam sa kineskim karakteristikama zakoračio u novu eru".

- Biće ovo era u kojoj ćemo obezbediti odlučnu pobedu u izgradnji umereno naprednog društva u svim sferama i sveopštih napora da izgradimo veliku modernu socijalisticku zemlju. Ovo će takođe biti era u kojoj će se videti da se Kina približava liderskoj poziciji u svetu. Kina je ustala, postala je bogata i snažna - istakao je Si.

Predsednik Kine je kazao da su "potrebe da ljudi žive bolje sve veće ne samo u pogledu materijalnih i kulturnih potreba".

Foto: Tanjug / AP

- Rastu i njhovi zahtevi za demokratijom, vladavinom zakona, pravičnošću i pravdom, sigunošću i boljim okruženjem - rekao je Si, lider kineskih komunista i predsednik najmnogoljudnije države na svetu.

Si je u govoru na kongresu najavio "potpunu reformu vojske na najvišem svetskom nivou do sredine 21. veka". On je naveo da "uzimajući u obzir međunarodnu i domaću situaciju, period od 2020. godine do sredine ovog veka obuhvata dve faze".

- U prvoj fazi, od 2020. do 2035. godine, na osnovu svestrane izgradnje bogatog društva, realizovaćemo socijalističku modernizaciju. U drugoj fazi, od 2035. do sredine ovog veka, na osnovu socijalističke modernizacije, Kina će postati moćna, demokratska, civilizovana, harmonična, lepa i moderna socijalistička zemlja - poručio je Si.

Kineski predsednik je naglasio da KPK dosledno smatra doprinos čovečanstvu kao svoje obavezu i da Kina insistira na mirovnom razvoju i otvorenosti prema svetu, aktivno učestvuje u globalnoj administraciji i reformi međunarodnog upravnog sistema.

Foto: Tanjug / AP

Delegati će tokom zasedanja razmotriti Sijev izveštaj, kao i izveštaj Komisije za nadzor CK KP Kine, amandmane na ustav KPK i izbor novih članova CK KP Kine i Komisije za disciplinu i nadzor CK KP Kine.

U glavnom gradu Kine počeo je „istorijski" 19. kongres Komunističke partije, a Si ga je otvorio govorom o onome što je urađeno u prethodnih pet godina i planovima za naredne decenije. Kolege novinari kineskih medija najavili su nam ovaj govor kao odlučujući za dalji put kojim će ta zemlja ići.

Druga po snazi ekonomija sveta ne odustaje od strategije „Jedan pojas, jedan put", ne odustaje od daljih investicija u zemlji i drugim državama, a namera je da se i u narednom periodu zadrži stopa rasta koja je sada na sedam odsto i čime se Kina izuzezno ponosi, posebno imajući u vidu teškoće s kojima se zbog ekonomske krize suočava većina zemalja zapada.

U razgovorima s novinarima srpskih medija koji prate kongres, zamenik predsednika Međunarodnog kineskog radija Hu Bangšeng rekao je da je Kongres prilika da se vidi kako je Kina u datim uslovima uspela da zadrži raniji nivo rasta, institirajući pri tome u nameri da se grade dobri odnosi s ostatkom sveta uprkos promenama geopolitičkih odnosa u tom svetu. A kad je reč o ekonomskom uspehu Kine, naveo je da je za objašnjenje tridesetogidišnjeg napredovanja zemlje neophodno pogledati istorijat razvoja Komunističke partije, uz objašnjenje da su uspesi ostvareni upravo pod vođstvom KPK.

Foto: Tanjug / AP

Inače, kongres je počeo u devet sati po lokalnom vremenu, a nekoliko sati uoči početka stotine delegata i novinara u kolonama su čekale da uđu u zdanje Velikog doma naroda. U Pekingu je ovog jutra kišovito, plato ispred skupštinskog zdanja bio je zato preplavljen kišobranima sive i bordo boje, delegati su pristizali organizovano autobusima, i žene i muškarci su u crnim odelima, a predstavnici pojedinih nacionalnih zajednica došli su u zanimljivim nošnjama.

Nekoliko stotina predstavnika medija pratilo je izlaganje Si Ðinpinga, a prevod na nekoliko jezika biće im dostupan popodne, dok je prva pres konferencija zakazana za sutra ujutro.

Narednih šest dana delegati će razmatrati poruke lidera partije i predsednika države, taj će dokument biti dopunjen amandmanima, a njegovo usvajanje na završetku kongresa označiće će budući pravac Kine, kako kažu, ne do narednog kongresa, nego za nekoliko sledećih decenija.

Ovogodišnji Kongres Komunističke partije Kine se odvija u trenutku kada svi pokazatelji govore da kineska privreda raste i dalje, te da nema nikakvih problema da to ove godine bude 6,5 odsto, što je nedavno potvrdio i direktor Nacionalnog biroa za statistiku Ning Ðidže.

Foto: Tanjug / AP

On je rekao i da će rezultat možda biti i bolji od planiranog i naglasio da trend stabilnog rasta kineske ekonomije neće biti promenjen. Dodao je da pored rasta ekonomije treba misliti i na rast zaposlenosti, uz podatak da Kina godisnje stvara 13 miliona novih radnih mesta i da ima rast brutodruštvenog proizvoda od sedam odsto.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Francuz

    18. oktobar 2017 | 10:15

    Drago mi je da jedna tako ogromna država koja čini 1/4 stanovništva ove naše planete postaje putem investicija u druge države moćna i miroljubiva i zaštitnički nastrojena a kad je mir u svetu! Čestitam im

  • Volim svoju zemlju 🇷🇸

    18. oktobar 2017 | 11:18

    Šta bi cia dala da razbuca ove, ajoj. Ali teško. Bravo za Kinu

  • Kinezofil

    18. oktobar 2017 | 17:55

    Kina ce u dogledno vreme postati najjaca svetska sila!!!😍😍😍

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA