Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe neće biti imenovan za ambasadora dobre volje SZO: Amerika razočarana odlukom

Rojters je prethodno preneo da su lideri globalnih zdravstvenih grupacija zatražili opoziv Tedrosove odluke o imenovanju Mugabea, dok su SAD konstatovale da je ovaj potez pokazuje zašto Vašington traži reformu UN

  • 2

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus saopštio je danas putem Tvitera da je odlučio da povuče odluku o imenovanju predsednika Zimbabvea Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje SZO, nakon negovanja donatora, prenosi Rojters.

Uhvatili su predsednika kako spava na važnom skupu, ali zapravo, on je "samo odmarao oči" (FOTO)

- U proteklih nekoliko dana razmišljao sam o odluci da imenujem Njegovu Ekselenciju predsednika Roberta Mugabea za ambasadora dobre volje SZO po pitanju nezaraznih bolesti u Africi. Kao rezultat toga, odlučio sam da povučem odluku o imenovanju - stoji u saopštenju Tedrosa objavljenom na ovoj društvenoj mreži.

On je sinoć poručio na Tviteru da, nakon osuda njegove odluke da proglasi Mugabea za ambasadora dobre volje SZO, "ponovo razmatra" to imenovanje.

- Slušam. Čujem vašu zabrinutost. Ponovo razmatram pristup u svetlu vrednosti SZO. Izdaću saopštenje što je pre moguće - naveo je Tedros na ovoj društvenoj mreži, preneo je AP.

Agencija navodi da čelnici UN agencija i generalni sekretar UN obično biraju poznate ličnosti i druge viđenije osobe za ambasadore kako bi privukli pažnju na globalne probleme, pa je tako američka glumica Anđelina Džoli postala ambasadorka za izbeglice, a Pakistanka Malala Jusafzaj, koja je sa 17 godina dobila Nobelovu nagradu za mir 2014, ambasadorka za pitanja obrazovanja.

Foto: Tanjug/AP

AP navodi da UN ambasadori imaju malo stvarne moći i mogu da budu otpušteni sa funkcije, kao što se desilo u slučaju strip junakinje Čudesne žene kojoj je zvanje oduzeto nakon kritika da oskudno obučena belkinja sklona nasilju i nije najbolji uzor na koji devojčice treba da se ugledaju.

Rojters je prethodno preneo da su lideri globalnih zdravstvenih grupacija zatražili opoziv Tedrosove odluke o imenovanju Mugabea, dok su SAD konstatovale da je ovaj potez pokazuje zašto Vašington traži reformu UN.

Navodi se da je iz Vašingtona, koji je uveo sankcije Mugabeu zbog navodnog kršenja ljudskih prava, saopšteno da su SAD "razočarane" ovom odlukom.

- Ovo imenovanje u jasnoj je suprotnosti s idealima Ujedinjenih nacija u pogledu poštovanja ljudskih prava i ljudskog dostojanstva. Ovaj izbor naglašava zašto SAD nastavljaju sa zahtevima za reformom UN i akcijama liderstva na kojima počivaju naše zajedničke UN ideale - kazao je neimenovani portparol Stejt departmenta.

Foto: Profimedia/AFP

Rojters prenosi da je Velika Britanija poručila da je imenovanje Mugabea "iznenađujuće i razočaravajuće" i da nosi rizik bacanja u senku globalnog delovanja SZO.

Agencija navodi da je Tedros objavio imenovanje Mugabea u sredu tokom sastanka na visokom nivou o nezaraznim bolestima u Urugvaju i podseća da Zapad 93-godišnjeg Mugabea optužuje da je uništio privredu Zimbabvea i brojna kršenja ljudskih prava tokom 37 godina upravljanja zemljom sa funkcija predsednika i premijera, koje i dalje traje.

Tedros, bivši ministar zdravlja Etiopije koji je na čelo SZO došao u maju ove godine kao prvi generalni direktor te organizacije koji dolazi iz Afrike, hvalio je Mugabea tokom sastanka kojem je prisustvovao i predsednik Zimbabvea.

Foto: AP/Tanjug

Savez za borbu protiv nezaraznih bolesti "En-Si-Di alajans", koji okuplja 28 međunarodnih zdravstvenih grupacija koje se bave hroničnih bolestima, saopštio je da je "šokiran i duboko zabrinut", dok je izvršni direktor grupacije sa sedištem u Ženevi "UN voč" Hilel Nojer nazvao je odluku SZO "mučnom".

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA