≫ 

Kontroverze o islamskom Harviju Vajnštajnu: Istaknuti profesor optužen za silovanje, deda mu je osnivač Muslimanskog bratstva (FOTO)

Jedan od najmoćnijih holivudskih producenata pokrenuo je lavinu i svakim danom sve više žena optužuje moćnike i poznate ličnosti za sekusalno napastvovanje

  • 0

Feministička aktivistkinja Henda Ajari (40) policiji je prijavila da je silovana od strane istaknutog profesora savremenih islamskih studija na Oksfordu, Tarika Ramadanija.

Prorok Muhamed nikad nije bio za progon hrišćana, jer svi smo jednaki pred Bogom: Nova otkrića iz Kurana zrače saosećanjem i mirom

Ajari, koja je na čelu ženske organizacije "Les Libératrices", podnela je prijavu prošlog petka u francuskom gradu Ruan optužujući profesora za silovanje, seksualno nasilje, zlostavljanje i zastrašivanje. Ramadanijev advokat odbacio je optužbe i najavio da će njegov klijent tužiti Ajarijevu za klevetu.

S druge strane, advokat aktivistkinje, Džonas Hadad, rekao je da ona nije prijavila silovanje iz 2012. godine ranije jer se plašila da će biti napadnuta. Ona je na društvenoj mreži imenovala Ramadanija nakon što su mnoge žene preko Fejsbuka i Tvitera počele da javno govore o sekusualnom uznemiravanju nakon što su počele da stižu optužbe o istom protiv Harvija Vajnštajna, jednog od najmoćnijih producenta u Holivudu.

- Nakon otkrića u poslednjih nekoliko dana o silovanju i seksualnim napadima u medijima, Henda je odlučila da kaže šta joj se desilo i preduzme pravnu akciju - rekao je Hadad za agenciju AFP.

Ona je na Fejsbuku napisala da je "bila žrtva nečega veoma ozbiljnog pre nekoliko godina", ali da do sada nije dala ime napadača zbog "pretnji" od strane istog.

Ajari je opisala silovanje u poglavlju svoje knjige "Biram da budem slobodna", koja je objavljena u Francuskoj 2016. godine u novembru, a u kojoj je napadaču dala lažno ime. Ona je opisala seksualni napad od strane intelektualca u hotelskoj sobi u Parizu nakon konferencije, rekavši da se borila ali da je bila "vređana", "udarana" i da je nasilno postupano sa njom. U petak je imenovala profesora Ramadanija kao svog napadača.

Kampanja za prikupljanje pomoći za sudski proces Ajarijevoj je već počela, dok je kritičari nazivaju lažovom. Ona je, kao što je sama priznala, bivši ekstremista, koja je toliko bila užasnuta napadima na časopis Šarli Ebdo da se proglasila liberalnom muslimankom.

- Kada sam se opirala i govorila mu da stane, on me je vređao i ponižavao. Udario me je postao je nasilan. Videla sam nekog ko više nije imao konetolu, bila sam uplašena i mislila sam da će me ubiti - ovako je opisala jedan deo seksualnog napastvovanja.

Tarik Ramadani je švajcarski akademik, filozof i pisac. Predaje i istražuje na mnogim svetskim univerzitetima, a časopis "Tajm" ga je 2000. godine proglasio jednim od sedam religijskih inovatora 21. veka, dok je 2004. bio među 100 najuticajnijih ljudi na svetu.

Ramadani je unuk Hasana Al-Bana koji je osnovao islamsku organizaciju Muslimansko bratstvo. Muslimanska braća su rasprostranjena širom sveta i imala su uticaj na mnoge političke i religijske organizacije na Bliskom istoku.

Iz nje su nastale Al Kaida i Boko Haram, znak su im 4 uzdignuta prsta: Mnogi smatraju da je ovo jedna od najopasnijih organizacija na svetu (FOTO) (VIDEO)

Muslimansko bratstvo, međunarodna demokratsko-islamistička organizacija, među najkontroverznijima je u regionu. Saudijska Arabija, UAE i Egipat je klasifikuju kao terorističku organizaciju, i vide je kao pretnju svojoj vladavini i destabilizujući faktor na Bliskom istoku i šire. Ali, dok je u tim zemljama, kao i u Siriji, zabranjeno, Muslimansko bratstvo politički je aktivno u Tunisu i Jordanu.

Ramadani je često napadan od strane političara i sekularnih aktivista, koji ga optužuju da pokušava da ubede religiju u politiku.

U knjizi koju je napisala Karolin Fourest, stoji da je analizirala 15 knjiga istaknutog profesora, 1.500 stranica intervjua i oko 100 snimaka, i zaključila da je "Ramadani ratni lider", "islamista" i "politički nalsednik njegovog dede". Tvrdi dalje da je njegov diskurs "često ponavljanje koje je Al-bana imao početkom 20. veka u Egiptu".

Nekadašnji naslednik francuske antirasističke organizacije "SOS Rasizam", Malek Bouti, nazvao je Ramadanija u direktnom razgovoru sa njim fašistom, drugi put je govorio o njemu kao malim Le Penom i optuživao ga je da je prešao liniju rasizma i antisemitizma. Ovo su samo neke od optužbi na račun istaknutog profesora. SAD su odbile da mu daju vizu zbog njegovih navodnih veze sa terorističkim organizacijama.

(L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA