≫ 

Oglasio se Pudždemon povodom odlaska u Brisel i zahteva za azil, dok je civilna garda pretresala sedište katalonske policije (FOTO) (VIDEO)

Pudždemon će danas održati konferenciju za medije, a "narednih nedelja" će zajedno sa advokatima odlučiti da li će zatražiti politički azil u Belgiji

  • 0

Španska Civilna garda pretražila je danas sedište regionalne policije Katalonije "Mosos d' Eskvadra", u okviru istrage vezane za nezakoniti referendum o nezavisnosti održan 1. oktobra, izjavio je za AFP neimenovani portparol Civilne garde. Smenjeni lider Katalonije obratio se novinarima u zgradi briselskog Pres kluba "Evropa".

Veliki preokret u borbi Španije i Katalonije: Pudždemon sa smenjenim članovima vlade otišao u BRISEL!

- Obavljamo inspekciju u vezi sa komunikacijama u okviru ''Mosos d`Eskvadre'' na dan nezakonitog referenduma 1. oktobra -rekao je portparol.

On je dodao da su policajci pretražili sedište "Mososa" u katalonskom gradu Sabadelj, kao i druge kancelarije regionalne policije.

Prva izjava katalonskog predsednika Pudždemona

On je obraćajući se novinarima istakao da je deo smenjene katalonske vlade došao u Brisel na "neodređeno vreme" i da ne beži od pravde.

Kada su ga pitali da li će zatražiti azil u Belgiji naglasio je da nije ovde došao zbog toga.

Dodao je da je u Brisel došao kako bi u "samom srcu Evropske Unije" pokrenuo pitanje nezavisnosti Katalonije.

Smenjeni lider je naglasio da će poštovati rezultate prevremenih izbora koje je Španija raspisala u Kataloniji za 21. decembar. Tom prilikom je pozvao španskog premijera Marijana Rahoja da javno kaže da li će i on postupiti na isti način.

On je rekao da će se vratiti kući "odmah" ako Španija garantuje fer sudski proces, prenosi AP.

Foto: Tanjug/AP

- Drugi deo (katalonske) vlade na čelu sa zamenikom premijera, nastaviće u kataloniji kao legitimni članovi katalonske vlade. Nikad nismo napustili vladu. Štaviše, nastavićemo da radimo našom strategijom ne-konfrontacije - rekao je Pudždemon na konferenciji za novinare.

On je kritikovao španski pravosudni sistem, rekavši da, sa svojim saradnicima, želi da pokažu svetu "ozbiljni demokratski deficit u Španiji".

Prema njegovom mišljenju, optužbe protiv njega su instrument države i primer su, kako kaže, "maksimalne ratobornosti španske države".

- Nećemo bežati pred akcijom pravosuđa, ali ćemo se boriti politički - rekao je katalonski lider.

Dodao je da za njega optužbe državnog tužioca nemaju pravnu važnost, prenose španski mediji.

- Oni gone zbog ideje, ne zbog zločina. Traže 30 godina za svakog od nas - rekao je on.

Pudždemon je obraćanje novinarima započeo sa "dobro jutro" na čak četiri jezika.

Foto: Tanjug/AP

Pudždemona dočekalo 150 novinara u sobi za 50 ljudi

Smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon stigao je u zgradu briselskog Pres kluba "Evropa", na konferenciju za medije, prenosi AP.

Pudždemon, za koga se spekuliše da će zatražiti azil u Belgiji, kako navodi agencija, prošao je pored nekoliko demonstranata koji su držali španske zastave i natpis "Vladavina prava".

"El Pais" navodi da je u prostoriji u kojoj je Pudždemon započeo obraćanje sa "dobro jutro" na četiri jezika, bilo prisutno 150 novinara, iako je predviđeno da tu stane najviše 50 ljudi.

Navodi se da je sa Pudždemonom u Brisel došlo sedmoro smenjenih katalonskih ministara.

Foto: Tanjug/AP

Pol Bekert, belgijski advokat smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona, koji je sa članovima kabineta otpuštenim po odluci španske vlade doputovao juče u Brisel, izjavio je za Rojters da će Pudždemon danas održati konferenciju za medije i da će "narednih nedelja" zajedno odlučiti da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Navodi se da je Bekert iz svoje advokatske kancelarije u gradu Tilt u zapadnom delu Flandrije najavio da će se Pudždemon obratiti u 12.30 časova po srednjeevropskom vremenu. Advokat je naveo da njegov klijent, za kojeg Rojters navodi da još zvanično nije viđen u Belgiji, razmatra traženje azila, ali da nije izvesno da će se to i desiti.

- Još nismo odlučili. Imamo puno vremena da odlučimo. Videćemo narednih nedelja šta ćemo učiniti - rekao je Bekert.

Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je ovaj advokat, koji se ljudskim pravima bavi više od 40 godina, izjavio da bi za klijente mogao da prihvati druge katalonske lidere. Bekert je kazao da bi njegovo iskustvo u borbi protiv izručenja Madridu baskijskih separatista moglo da bude korisno, iako nova pravila EU otežavaju evropskim zemljama mogućnost odbijanja izručivanja ljudi drugim članicama EU kada je u pitanju ono što Bekert naziva "političkim" optužnicama.

- Ja dobro poznajem način na koji Španci reaguju. Poznajem njihovu psihologiju i njihov mentalitet - tvrdi Bekert.

Foto. Tanjug / AP

Pudždemonov advokat je kazao da je njegov klijent u Belgiju došao pre svega zato što je Brisel "prestonica Evrope" i forum iz kojeg je moguće obratiti se svetu. Bekert je uputio optužbe na račun Madrida da zloupotrebljava sudske procese u Španiji zarad političkih ciljeva.

AP je prethodno javio da su evropski zvaničnici, koji su zbog osetljivosti teme insistirali na anonimnosti, najavili su da će Pudždemon danas u Briselu održati konferenciju za medije. Agencija navodi da je ovo obraćanje najavljeno u trenutku sve većih spekulacija oko toga da li će Pudždemon zatražiti politički azil u Belgiji.

Foto: Tanjug/AP

Agencija podseća da je Pudždemon u Brisel stigao juče, na dan kada je špansko Državno tužilaštvo objavilo da protiv njega i ostalih smenjenih katalonskih zvaničnika traži optužnice zbog pobune, podsticanja na pobunu i pronevere fondova. AP navodi i da je tokom proteklog vikenda neimenovani zvaničnik belgijske vlade izjavio da bi bilo "nerealno" od Pudždemona da zatraži azil.

Agencija podseća da Belgija odobrava azil građanima drugih država EU i da u prošlosti pojedini baskijski separatisti nisu izručivani Španiji dok su bili u proceduri traženja azila, zbog čega je dugo godina trajalo trvenje sa Madridom.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/RT)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA