Kineski predsednik poslao prvu poruku Kim Džong Unu posle godinu dana

Ta poruka je signal mogućeg poboljšavanja zategnutih odnosa dve zemlje zbog rastućih oružanih ambicija Pjongjanga

  • 2

Kineski predsednik Si Ðinping poslao je poruku severnokorejskom lideru Kim Džong Unu, što je prva javna komunikacija sa susedom u više od godinu dana.

Desila se neverovatna tragedija na koju su svi upozoravali: Poginulo 200 ljudi, srušio se tunel za nuklearno testiranje!

Predsednik Kine je, kako je javila severnokorejska novinska agencija, u sredu odgovorio Kimu na čestitku koju je severnokorejski lider poslao Siju povodom ponovnog izbora za lidera vladajuće Komunističke partije.

Ta poruka je signal mogućeg poboljšavanja zategnutih odnosa dve zemlje zbog rastućih oružanih ambicija Pjongjanga, konstatuje AFP.

- Nadam se da će u novim okolnostima kineska strana načiniti zajedno sa DRNK napore za promovisanje odnosa dve partije i dve zemlje ka održivom i stabilnom razvoju - naveo je, prema navodima agencije KCNA, Si u poruci u kojoj se Kimu obraća sa "druže predsedniče".

Kim je prethodno uputio "iskrene čestitke" kineskom predsedniku i izrazio uverenje da će se odnosi razvijati "u interesu naroda obe zemlje".

KCNA je u julu 2016. godine poslednji put izvestila da je Si uputio poruku Severnoj Koreji.

Analitičari ukazuju da su ovakve razmene poruka postale izuzetno retke između aktuelnih lidera dve zemlje, iako su u prošlosti Peking i Pjongjang tradicionalno slali čestitke jedni drugima za praznike i značajnije godišnjice.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA