Španski sud prelomio: Određen pritvor za članove Generaliteta Katalonije

Tužilac Nacionalnog suda Španije tražio je da se izda međunarodna poternica za hapšenje bivšeg predsednika vlade Katalonije Karlesa Pudždemona i drugih članova raspuštenog kabineta autonomne zajednice

  • 2

Španski sud odredio je pritvor bivšem zameniku predsednika Generaliteta Katalonije i još sedmorici odbornika.

Zapretili su katalonskom lideru da će izdati nalog za hapšenje ako ne dođe u sudnicu. I nije se pojavio! (FOTO)

Tužilac Nacionalnog suda Španije tražio je da se izda međunarodna poternica za hapšenje bivšeg predsednika vlade Katalonije Karlesa Pudždemona i drugih članova raspuštenog kabineta autonomne zajednice, prenosi „Pais“.

U četvrtak su neki članovi Generaliteta svedočili u Nacionalnoj palati pravde u Madridu. Od 14 pozvanih na sud bivših lidera Katalonije, u sud je stiglo devetoro, uključujući bivšeg zamenika predsednika Generaliteta Oriol Žunkeras. Pudždemon i još četiri člana njegovog kabineta odbili su da se jave sudu. Oni ostaju u Briselu.

Foto. Tanjug / AP

Pudždemonov advokat u Belgiji, gde je on otputovao sa četiri člana svog smenjenog kabineta, rekao je ranije danas da atmosfera u Španiji „nije dobra“ i da njegov štićenik želi da „zadrži izvesnu distancu“, ali da će sarađivati sa sudstvom, navodi Rojters.

Nešto ranije, predsednik španskog Vrhovnog suda je rekao da bi, ako se Pudždemon ne pojavi pred sudom, normalna procedura bila da se izda nalog za hapšenje.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA