Potpisan je pakt o vojsci u EU: Pokrenuta je nova era odbrambene saradnje, ali ove države nisu podržale NATO dopunu

Više od 20 zemalja članica EU potpisalo je ključni sporazum za jačanje saradnje u oblasti odbrane, koji između ostalog predviđa veća izdvajanja za vojnu opremu

  • 4

Zemlje EU zvanično su pokrenule novu eru u oblasti odbrambene saradnje potpisivanjem pakta koji predviđa zajednička ulaganja u vojsku i projekte razvoja kako bi se pomoglo EU da se suprotstavi bezbednosnim izazovima.

Pakt su potpisale 23 od 28 zemalja članica EU, poznat i kao "stalna strukturna saradnja" (PESCO), prenosi AP i dodaje da su među zemljama koje nisu potpisale program bile Velika Britanija koja napušta Uniju i Danska.

Ministri odbrane 23 zemlje su u Briselu poslali Savetu EU "zajedničko obaveštenje" o programu stalne strukturne saradnje u odbrani (PESCO).

Savet bi do kraja godine trebalo da donese odluku o zvaničnom pokretanju tog programa koji ima za cilj da pojača bezbednost članica i poboljša koordinaciju u razvoju nove vojne opreme.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je da su države već podnele više od 50 zajedničkih projekata u oblasti odbrambenih sposobnosti i vojnih operacija.

Prema njenim rečima PESCO, koji se finansira iz fonda za odbranu EU, omogućiće državama članicama da iskoriste ekonomiju Evrope i u tom smislu ispune postojeću prazninu proizvodnje.

- Ako zemlje članice žele da troše na koordinisan način, da investiraju zajedno, mogu to da rade kroz EU, kroz PESCO, uz podršku Evropskog odbrambenog fonda koji smo osnovali - rekla je Federika Mogerini, dodajući da EU i NATO moraju da nastave da sarađuju.

PESCO, za koji su se najviše zalagali Nemačka i Francuska, deo je napora da se ojača EU posle referenduma o Bregzitu, a prati formiranje Evropskog odbrambenog fonda koji će imati godišnji budžet od 5,5 milijardi evra. Pristalice sporazuma ocenjuju da će PESCO biti dopuna NATO-u, koji će i dalje imati primarnu ulogu u odbrani Evrope.

Sporazum predviđa da zemlje obezbede "značajnu podršku" u ljudstvu, opremi, obuci i infrastrukturi za vojne misije EU.

Potpisnice se, takođe, obavezuju na "redovno povećanje budžeta za odbranu", kao i izdvajanje 20 odsto odbrambenih troškova za nabavku opreme i dva odsto za istraživanje i tehnologiju.

PESCO bi mogao da dovede do otvaranja evropske vojne bolnice ili logističkog centra, ali će se prvo usredsrediti na projekte za razvoj nove vojne opreme, kao što su tenkovi ili bespilotne letelice, radi usklađivanja oružanih sistema i smanjivanja razlika u kapacitetima pojedinačnih zemalja. Među zemljama koje su potpisale sporazum su Francuska, Nemačka, Španija i Italija, dok Velika Britanija i Danska neće učestvovati u tome.

Učešće u projektu PESCO je dobrovoljno i zemlje mogu kasnije da se pridruže, ako to odobre ranije potpisnice sporazuma. Države koje nisu članice EU takođe mogu učestvovati u određenim misijama, mada neće imati ulogu u odlučivanju.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PETAR 1

    13. novembar 2017 | 15:14

    Znao sam, da NATO - SAD nece dugo, doslo doba razlaza i osamostaljenja evrope od amera, kako ce to da se zavrsi ostaje da se vidi, nece to kauboji mirno gledati ?

  • Balkan

    13. novembar 2017 | 23:58

    I. MI SMO TAMO

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA