Rusi optužili SAD da pomaže ISIS-u, a sada su Amerikanci uzvratili svojim dokazom - ova fotografija je prevara! (VIDEO)

Nekoliko sati nakon što je prevara otkrivena iz ministarstva obrane su uklonili spornu objavu

  • 5

Ministarstvo obrane Ruske Federacije ovih dana objavilo je, kako kažu, "nepobitne dokaze" da SAD pomaže džihadistima takozvane Islamske države. Problem je bio u činjenici da je takozvani dokaz zapravo bila slika iz video igrice, piše BBC.

Rusi izneli dokaz protiv Amerike, tvrde da direktno podržava ISIS: Evo zašto nisu napali teroriste! (FOTO) (VIDEO)

Iz ministarstva su tvrdili da "fotografija" pokazuje konvoj boraca ISIS-a kako napušta sirijski grad uz pomoć i pratnju američkih vojnih snaga, dok je zapravo bilo reč delu iz igrice AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron.

Nekoliko sati nakon što je prevara otkrivena iz ministarstva obrane su uklonili spornu objavu uz objašnjenje da je "jedan zaposleni zabunom stavio pogrešnu fotografiju".

Osim te fotografije, objavili su još četiri druge za koje je ruska grupa online istražitelja "Tim za podatke o konfliktima" rekla da takođe sadrže greške, koristeći video od prošle godine koji prikazuje kako iračke snage napadaju džihadiste ISIS-a u Iraku, piše Guardian.

Što se tiče same fotografije iz igrice, ona je uzeta iz promotivnog videa na veb stranici igrice i na njihovom YouTube kanalu.

Satima nakon ovog gafa rusko Ministarstvo obrane objavilo je drugi set fotografija za koje su takođe tvrdili da podupire njihove tvrdnje o saradnji SAD-a i ISIS-a.

- Ovo su nepobitni dokazi da SAD zapravo pruža podršku borbenim jedinicama ISIS-a kako bi povratili borbenu spremnost i promovisali američke interese na Bliskom Istoku - stajalo je u objavi ministarstva.

Rusija već neko vreme tvrdi da SAD sarađuje s Islamskom državom tako da pruža potporu njihovim borcima koji su u bekstvu, bilo od Sirijskih demokratskih snaga u kojim dominiraju Kurdi (i koje naoružavaju upravo Amerikanci) ili od sirijske vojske koja ima podršku ruskih vazdušnih snaga.

Prema Rusima, Amerikanci su odbili njihovu ponudu za zajedničku operaciju na džihadiste ISIS-a koji su napuštali grad Abu Kamal i još im dali šansu da regrupišu snage na teritoriju pod kontrolom koalicije na čelu sa SAD-om.

Rusi su takođe optužili koalicijske snage da ometaju njihove vazdušne udare na Islamsku državu, i dodali da se džihadisti ISIS-a maskiraju kao borci Sirijskih demokratskih snaga koje uživaju podršku SAD-a, prenosi Jutarnji.hr.

Portparol koalicije, američki pukovnik Rajan Dilon, sarkastično je rekao da su ruske optužbe "precizne kao i njihovi vazdušni napadi":

- Video sam izveštaje da su neke od tih fotografija iz video igrice. To je u skladu s onim što je dosad objavljivano iz ruskog ministarstva obrane - znači da je netačno, bez osnove i znate, potpuno lažno.

Valja podsetiti da SAD nipošto nije u potpunosti nedužna kada je u pitanju podrška pobunjenicima protiv Asadovog režima u Siriji (naročito na severozapadu države). Naime, godinama su slali naoružanje takozvanoj opoziciji koja je postepeno potpala pod kontrolu ekstremističkih islamističkih skupina poput Fatah Al-Šama, nekadašnje Al Nusre koja je bila filijala Al Kaide u Siriji.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    15. novembar 2017 | 12:53

    Nema potrebe za dokazima znamo mi ko podrzava teroriste osetili smo to na svojoj kozi!ameri su najvece zlo od nastanka sveta!

  • Sima

    15. novembar 2017 | 12:47

    Znamo mi to odavno,kosu ameri,rak rana planete.ničija ni dogorela do zore neće ni njihova.

  • Srboljub

    15. novembar 2017 | 13:54

    Vala vrlo dobro znamo ko je najveći lažov na svetu. A znamo i Američku taktiku preuzetu od Hitlera "zavadi pa vladaj". ISIS su stvorili, obučili, finansirali Amerikanci svojim prljavim novcem ma kako vam to neverovatno zvučalo. Zajedno sa Rijadom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA