≫ 

Ko je prva dama Guči Grejs i da li je ona buduća predsednica Zimbabvea? Mlađa je 41 godinu od muža, bahato troši i uklonila je sve neprijatelje (FOTO) (VIDEO)

Grejs je čak četiri decenije mlađa od svog muža, koji važi za najstarijeg lidera na svetu. Planirala je stupi na vlast posle muževljeve smrti ili kada se on povuče sa svoje pozicije

  • 3

Čitav svet pažljivo prati dešavanja u Zimbabveu, od kada je vojska preuzela vlast u sredu ujutru zauzevši predsednikovu kancelariju, parlament, aerodrom i državnu televiziju. Prema njihovim tvrdnjama ovde nije reč o državnom udaru, a lider Zimbabvea Robert Mugabe (93) nalazi se u kućnom pritvoru u svojoj kući u Harareu, a svi s nestrpljenjem očekuju konačan rasplet. Posebnu pažnju u čitavoj ovoj priči privukla je Mugabeova žena, Grejs (52), za koju se priča da je suprug nameravao da joj preda vlast u ovoj afričkoj zemlji.

Pad Mugabea posle 37 godina? Sve o kontroverznom predsedniku koji je zemlju doveo do provalije i trošio milione, a imao je plan sa Srbijom (FOTO) (VIDEO)

Prva dama Zimbabvea Grejs Mugabe se polako pozicionirala kao naslednica svog muža. Planirala je stupi na vlast posle muževljeve smrti ili kada se on povuče sa svoje pozicije. Učestvovala je u uklanjanju nekoliko osoba koje su se nametnule kao potencijalni naslednici njenog supruga.

Njen glavni suparnik, potpredsetnik Emerson Mnangagva je optužen za nelojalnost i otpušten je početkom novembra 2017. godine. Ona je imala podršku ključnih članova partije, kao i svog moćnog supruga, prenosi BBC.

Grejs je čak četiri decenije mlađa od svog muža, koji važi za najstarijeg lidera na svetu. Na vlast je došao 1980. godine i dok je on živeo na visokoj nozi, njegova zemlja se borila sa siromaštvom.

Gospođa Mugabe je oduvek bila pristalica svog muža, a čak je izjavila da bi on mogao da dobije podršku naroda i kada umre.

Nikada nije negirala tvrdnje da želi da preuzme vlast u zemlji: "Kažu da želim da budem predsednik? Što da da ne, zar nisam stanovnik ove zemlje?"

Politički protivnici su upozoravali da ova porodica stvara političku dinastiju.

Foto: Tanjug/AP

Ko je Grejs Mugabe?

Rođena je u Južnoj Africi. Pre Mugabea je bila u braku sa pilotom Stenlijem Gorerazom, kome je 1984. godine rodila sina.

Aferu sa svojim sadašnjim mužem je započela dok je radila kao sekretarica u državnoj kući i dok je još bila udata. Mugabe je tada bio u braku sa prvom ženom Sali, koja je bila teško bolesna i gotovo na samrti.

- Bilo mi je jako neprijatno kada mi je predložio da budemo zajedno, posebno jer je još uvek bio u braku sa Sali - rekla je ona.

Mugabe koji nikada nije bio posebno romantičan čovek je rekao da je ovom slučaju postupio praktično, prenosi Gardijan.

- Bilo je potrebno da pronađem nekoga. Možda bi ovo nekome delovalo surovo ali ja sam odlučio da svoju ljubav dam Grejs. Bila mi je najbliža saradnica i sama je bila u procesu razvoda. Tako je sve počelo - rekao je on.

Foto: Wikimedia/DandjkRoberts

Par se kasnije venčao na luksuznoj ceremoniji 1996. godine i imaju troje dece - Bona, Roberta i Čatunga. Njihovo venčanje u domaćim medijima je označeno kao "Svadba veka". Na venčanju je bilo 40.000 ljudi, a među gostima je bio i Nelson Mendela.

U zemlji je zovu "Guči Grejs" i "Prvi kupac", jer mnogo voli da kupuje. Bavi se humanitarnim radom i imala je veliku ulogu u vladajućoj partiji, kao šef ženske lige.

Zajedno sa svojim mužem je bila pod sankcijama SAD i EU. Imali su zabrane putovanje, optuženi su za nedemokratske izbore i za represivnu političku vlast.

Foto: Tanjug/AP

Uspon prve dame Zimbabvea

Predsednik Mugabe je svoju suprugu Grejs upoznao dok je radila kao sekretarica u državnoj kući, prenosi BBC.

- Došao je do mene i počeo je da me ispituje o mojoj porodici. Gledala sam na njega kao na oca. Nisam očekivala da će me pogledati i reći mi: "Sviđa mi se ova devojka". To sam poslednje očekivala - rekla je ona u retkom intervjuu koji je rala krajem 1980-tih.

Istakla je da nije očekivala da će taj prvi razgovor dovesti do nečega i da je u to vreme bila jako stidljiva.

Mugabe je rekao da je njegova supruga Sali dala svoj blagoslov za njihov brak pre nego što je umrla 1992. godine.

Kritikovali su je zbog njene stalne opsednutosti kupovinom. Volela je troši novac na raskošne vile, automobile, dragulje i odeću.

Prošlog meseca je podnela tužbu protiv trgovca dijamantima, zato što joj nije dao dijamant od 100 karata koji mu je platila.

Foto: Tanjug/AP

Jednom prilkom je prilikom putovanja u Pariz potrošila čak 84.000 evra na kupovinu, prenosi Gardijan.

Porodica Mugabe ima preduzeća i poljoprivredna gazdinstva širom zemlje, uglavnom u bogatim zapadnim i severnim provincijama.

Grejs je pokušavala da se predstavi kao uspešna poslovna žena, koja se bavi humanitarnim radom, i koja osniva sirotišta širom zemlje, uz kinesku pomoć.

Dobila je doktorat iz sociologije na Univerzitetu u Zimbabveu posle samo dva meseca 2014. godine.  Za razliku od drugih učenika, njena teza nikada nije bila dostupna javnosti.

Uprkos tome, nikada joj nije smetalo da svoju doktorsku titulu koristi u svakodnevnom političkom životu. U politici je bila poznata kao oštar i težak protivnik.

Foto: Tanjug/AP

Napala manekenku

Napala je produžnim kablom manekenku Gabrijelu Engels (20), koja je sa dvojicom prijatelja čekala u hotelskoj sobi u Johanezburgu da se upozna sa jednim od Mugabeovih sinova.

Policija je pokušala da joj zabrani da napusti zemlju, ali je ministarka spoljnih poslova Južne Afrike dala Grejs diplomatski imunitet.

Ovo nije prvi put da se Grejs služi nasiljem, a do sada nikada ni za jedan napad nije optužena.

Foto: Tanjug/AP

Obračun sa političkim protivnicima

Tokom 2014. godine ona je učestvovala u otpuštanju Džojs Mujuru, svoje nekadašnje saradnice i tadašnje potpredsednice.

Istakla je da je ona "korumpirana, nekompetentna, nezahvalna i lažljiva". Optužila ju je da sarađuje sa opozicionim snagama i belcima kako bi podrivala nezavisnost zemlje. Nekoliko meseci kasnije Džojs je proterana iz vladajuće partije.

Džojs potom osniva svoju partiju i poziva ljude da glasaju kako bi sprečili vladavinu Mugabea i njegove supruge.

U nevembru 2017. godine otpušten je i Mugabeov saradnik, novi potpredsednik Emerson Mnangagva, bivši ministar pravosuđa.

On se tokom mitinga razboleo, a njegove pristalice su istakle da je otrovan preko sladoleda koji dolazi sa farmi Mugabeovih. On je kasnije to i sam potvrdio ali je istakao da je zlonamerno tvrditi da ga je otrovala prva dama, prenosi BBC.

Nakon što je otpušten "zbog nelojalnosti", Emerson je napustio zemlju.

Sa suprugom Grejs Foto: Wikipedia / DandjkRoberts

U kućnom pritvoru

Gardijan je juče preneo da su pojedini izvori naveli da je Grejs napustila zemlju, međutim, ti izveštaji su lažni tvrdi dopisnik iz Afrike.

- Mugabeovi imaju nekretnine u Singapuru i Maleziji i moguće je da će joj biti odobreno da otputuje u izgnanstvo na neku od tih destinacija - rekao je on.

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lea

    16. novembar 2017 | 12:58

    Kakve su to osobe koje mogu da raskosno zive i razbacuju se a narod grca u bedi? To su neljudi. Nadam se da dobiju zasluzenu kaznu.

  • roki

    16. novembar 2017 | 12:51

    svi su isti,,inflacija najveca na vetu,,sve su potrosili i pojeli do temelja,,,

  • Ha ha haaaaaaa ola la

    17. novembar 2017 | 19:31

    Izgleda da mi nemamo dosta svojih problema.Mladost je svacija lepa ,pa cak i u Zimbabveu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA