≫ 

Vođu Koza Nostre zvali su ZVER: "Bos nad svim bosovima" je prvog čoveka ubio golim rukama, a sudiju Falkonea na mafijaški način (FOTO) (VIDEO)

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Korleoneu, gradiću koji inspirisao ime fiktivne mafijaške porodice u "Kumu". Pre hapšenja 1993. godine, proveo je 24 godine u begu

  • 3

"Capo di tutti capi" (italij. bos nad svim bosovima) sicilijanske mafije Salvatore Toto Rina, koji je u petak umro prirodnom smrću u zatvoru, dan nakon 87. rođendana, bio je brutalni ubica koji je četvrt veka terorisao Italiju.

Umro je "bos nad bosovima", ozloglašeni vođa Koza Nostre: Bio je osuđen na 26 doživotnih robija, naručio više od 150 ubistava (FOTO)

Rina, koji je služio nekoliko doživotnih kazni za razna ubistva, umro je u 3,37 časova u Parmi gde je bio zatvoren godinama, prenosi ANSA. Prema medijskim izveštajima, u zadnja 24 sata upao je u komu. Uzrok smrti nije objavljen, ali Rina je patio od raka bubrega i srčanih tegoba.

Rođen je 1930. u mafijaškom uporištu Korleoneu, gradiću koji inspirisao ime fiktivne mafijaške porodice u "Kumu". Pre hapšenja 1993. godine, proveo je 24 godine u begu.

ZVALI SU GA ZVER I KRATKI

Imao je dva nadimka: Zver, zbog brutalnosti, i Kratki, jer je bio visok samo 158 centimetara.

Foto: Tanjug/AP

Pod njegovim zapovedništvom Koza Nostra je ubila nekoliko visokih službenika, uključujući sicilijanskog guvernera Pjersantija Matarelu, brata aktuelnog predsednika države Serđa Matarele, i vodeće antimafijaške državne tužioce Đovanija Falkonea i Paola Borselina.

Prvog čoveka ubio je golim rukama, u tuči, 1949. godine. Svoju kriminalnu karijeru završio je služeći višestruke doživotne zatvorske kazne u zatvorima maksimalne bezbednosti.

Rođen u siromašnoj seljačkoj porodici, Rina je imao teško detinjstvo. Otac i stariji brat poginuli su 1943. pokušavajući da deaktiviraju savezničku bombu. Tada 13-godišnji Rina morao da se brine za četvoro mlađe braće i sestara i majku.

Foto: Tanjug/AP

MAFIJAŠKI UBICA

Postao je mafijaški ubica u službi zloglasnih šefova Lučijana Leđia i Gaetana Badalamentija pre nego što se sam uspeo do glavnog položaja u Koza Nostri početkom 80-ih godina.

Njegovo varvarstvo navodno je podstaklo Tomasa Busketu, najpoznatijeg mafijaškog prebega, na saradnju sa policijom. Busketina svedočenja pomogla su Falkoneu i Borselinu da osiguraju osuđujuće presude za hiljade mafijaša, uključujući i Rinu.

Suprotno od mafijaša takozvane stare škole, Rina nije povlačio granice kada je nasilje bilo u pitanju. Jednom je o mafijaškim prebezima rekao: "Moramo ih ubiti, i sve njihove rođake do dvadesetog kolena, počevši od dece starije od šest godina".

Foto: Tanjug/AP

Njegova životna saputnica bila je Antonijeta "Ninjeta" Bagarela, s kojom je bio u vezi od 1955. godine. Imaju četvoro dece, uključujući dvojicu sinova koji su nastavili očevim stopama. Đovani Frančesko služi doživotnu kaznu zbog ubistva, a Đuzepe Salvatore odslužio je osam godina zbog drugog mafijaškog kriminala.

UBISTVO GLAVNIH TUŽILACA

Đovani Falkone je bio italijanski sudija specijalizovan za vođenje slučajeva protiv sicilijanske mafije. Ubijen je 1992. godine zajedno sa ženom i tri telohranitelja sa 600 kg eksploziva. To se desilo ispod auto-puta koji vodi od aerodroma Palermo do samog grada Palermo.

Foto: Tanjug/AP

Njegov najbliži saradnik i prijatelj je bio sudija koji se takođe borio protiv mafije, Paolo Borselino. On je ubijen dva meseca nakon atentata na Falkonea.

Iako su obojica rođeni na Siciliji, gde su mnogi njihovi prijatelji iz detinjstva odrasli u mefijaškom okruženju, oni su se odlučili da se bore na drugoj strani.

Njihova ubistva potresla su Italiju pre 25 godina i naterali državu da konačno krene u ozbiljnu borbu protiv mafije.

Foto: Tanjug/AP

Frančesko La Likata, novinar i autor koji često piše o mafiji, tvrdi da su ubistva Falkonea i Borselinija za Italiju bila traumatična jednako kao što je teroristički napad na njujorške kule blizance 2001. godine bio traumatičan za Ameriku.

Posle ubistva ovog čoveka, Koza Nostra je počela da propada: Kako je država uništila mafiju u Italiji

Falkone je uveo novi pristup u istragama, shvatio je da Koza Nostra nije grupa običnih kriminalaca nego odlično organizovana struktura, sledio je tragove novca, koristio se svedočenjima odbeglih mafijaša i saradnjom sa stranim bezbednosnim agencijama, čime je stvorio temelje za stvaranje državne institucije za borbu protiv mafije koja nalikuje američkom FBI-ju.

Foto: Wikipedia/public domain

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Urs Zimmermann

    17. novembar 2017 | 14:48

    Zver od 158 cm

  • Sasa

    17. novembar 2017 | 15:40

    Sto bi onaj nas politicar rekao...Mortadele

  • svi bi bosevali da mogu

    18. novembar 2017 | 23:21

    lako ti je bit bos kad imas para a druge lako potkupit.. budi bos kad te niko ne sljivi..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA