≫ 

Dogodilo se upravo ono što su prognozirali: Zatresla se Švajcarska, da li je serija zemljotresa tek počela?

Potres se osetio u celoj zemlji

  • 5

Zemljotres jačine 3,7 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je Švajcarsku pre nekoliko trenutaka. Epicentar je bio u Neuageru, a potres se osetio u celoj zemlji.

Zemljotres pogodio Italiju: Ljudi iz straha izašli na ulice

Za sada nema informacija o eventualnoj materijalnoj šteti ili povređenim osobama.

Tek nam predstoji serija zemljotresa

Naučnici su upozorili da bi Zemlju sledeće godine moglo da pogodi 20 veoma razornih zemljotresa zbog usporavanja Zemljine rotacije, piše "Dejli mejl".

Pojedini eksperti upozoravaju da se svet ove godine "provukao" sa svega šest razornih zemljotresa, ali da tako možda neće biti sledeće godine kada nas "čeka najmanje 20 takvih kojima će biti pogođena milijarda ljudi".

Prema njihovim proračunima, najrazorniji će biti u tropskim područjima, gde živi oko milijarda ljudi.

Okidač za takav scenario je mala promena u brzini rotiranja naše planete, što će dovesti do velikih seizmičkih aktivnosti koje će osloboditi ogromnu količinu podzemne energije.

Foto: earthquake.usgs.gov

Do malog usporavanja rotacije dolazi zbog privlačnih sila između Zemlje i Meseca, a rezultat je varijacija od milionitog dela sekunde u dužini dana.

Iako nema ravnomernog opadanja brzine, naučnici navode da je svake godine prosečan dan duži za između 15-milionitog i 25-milionitog dela sekunde.

Istraživači sa Univerziteta Kolorado i Univerziteta Montana kažu da i tako male varijacije mogu da dovedu do seizmičkih aktivnosti, prenosi "Dejli Mejl".

Foto: AP/Tanjug

Svoje tvrdnje potkrepljuju podacima da je u prethodnom veku bilo više zemljotresa nego ikad. Takođe, prema tim periodima bilo je 25 do 30 odsto povećanja broja zemljotresa, sa jačinom 7 ili više stepeni po Rihteru.

A sve to se događalo upravo kada je došlo do usporavanja Zemljine rotacije, otkrili su naučnici.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    21. novembar 2017 | 11:00

    Koliko male promene mogu izazvati haos na Zemlji. Šta bi se dogodilo ako se nešto radikalno pomeri, momentalni smak sveta? Dokaz koliko smo krhki, nismo ni svesni...

  • Bogdan radulovic

    21. novembar 2017 | 16:25

    Ovake gluposti samo polupani naucnici ateisti mogu da izgovore..blizi se kraj ovo su sve predznaci.citaj te bibliju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA