≫ 

Vozač heroj poginuo u "užarenom paklu": Žrtvovao sebe da spasi 50 putnika iz autobusa (FOTO)

Francuski istražitelji su zaključili da je Moris iz Nortamberlenda nesumnjivo sprečio ozbiljnije posledice

  • 1

Vozač autobusa poginuo je u "užarenom paklu" kada je žrtvovao sebe ne bi li spasao 50 putnika survavanja niz planinsku liticu. Moris Rajtson (63) spuštao se rizičnim putem iz francuskog zimskog odmarališta vozeći autobus pun Britanaca, zaposlenih u tom zimskom centru, piše thesun.co.uk.

Nikola je voleo svoj posao i bio vredan kao mrav: Svi su brinuli da mu motocikli ne dođu glave, a on je pao sa bandere i umro! (FOTO)

Dok se 16. aprila 2013. godine, približavao krivini na putu, iznenada je postao svestan da mu kočnice ne rade i odlučio da je manji rizik ako autobus navede pravo u planinu. Plamen je brzo zahvatio vozilo, a putnici su očajnički pokušavali da pobegnu kroz polomljene prozore, dok je jednu ženu zahvatio plamen. Francuski istražitelji su zaključili da je Moris iz Nortamberlenda nesumnjivo sprečio ozbiljnije posledice, pokazala je istraga.

Prema rečima drugog vozača Nejtana Vudlenda (39), Moris je bio "stara škola i veoma dobar vozač koga nezgodan put nije učinio nesigurnim". On je dodao da Rajtson nije vozio brzo. Pošto su prošli manju krivinu, Vudlend je rekao da je osetio podrhtavanje autobusa i ubrzo mu je postalo jasno da nešto nije u redu.

- Mogao sam da vidim put pred nama sve do kobne krivine, udaljenost je bila oko 800 metara - navodi Vudlend.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Moris me je iznenada pogledao sa šokiranim izrazom na licu, ponavljao je: "Ne zaustavljamo se, ne zaustavljamo se!".

Vudlend je naveo da je Rajtson čvrsto držao volan i jako pritiskao kočnice, "autobus nije ubrzavao, ali nije ni usporavao, kočnice nas nisu zaustavljale".

LJUDI, DRŽITE SE

- Stao sam u prolaz između sedišta i povikao putnicima da se drže čvrsto. Kada su udarili o stenu, silina udara ih je odbila unazad. Kad se Vudlend osvestio video je ljude koji pokušavaju da pobegnu iz autobusa.

- Odeću devojčice koja je sedela odmah iza vozača zahvatio je plamen. Jedan čovek je istovremeno pokušavao da ugasi vatru i da je iznese iz autobusa.

KVAR NA KOČNICI

Hitna pomoć je stigla oko 25 minuta kasnije. Ozbiljno su bila povređena 4 putnika. Uzrok nesreće je kvar na glavnoj kočnici, čiji su delovi bili uništeni preteranim zagrevanjem.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA