Oko najsvetijeg grada se decenijama bore, a sada u bitku ulaze Amerikanci i muslimani: Jedna odluka ih gura u "oganj koji nema kraj" (FOTO) (VIDEO)

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom nepodeljenom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima

  • 13

Pitanje statusa Jerusalima, koje je danas u žiži svetske javnosti, seže do same srži sukoba između Izraela i Palestinaca, a ovaj sveti grad u kojem se nalaze najveće svetinje judaizma, islama i hrišćanstva ima neosporan religijski, ali i politički značaj.

Tramp danas priznaje Jerusalim za prestonicu Izraela: Palestinci prete, da li je na pomolu novi rat na Bliskom Istoku?

Izraelsko-palestinski mirovni sporazum iz 1993. godine predviđao je da se o konačnom statusu Jerusalima raspravlja u kasnijim fazama pregovora, ali je glavni kamen spoticanja pitanje izraelskog naseljavanja, navodi danas Bi-Bi-Si, uoči najavljenog saopštenja američkog predsednika Donalda Trampa u kome bi mogao da prizna sveti grad kao prestonice Izraela.

Foto: Tanjug/AP

Izrael je od 1967. izgradio u istočnom Jerusalimu desetak naselja, u kojima živi oko 200.000 Jevreja, a koja se smatraju nezakonitim prema međunarodnom pravu, premda Izrael to poriče.

Bi-Bi-Si podseća da izraelski suverenitet nad Jerusalimom nikada nije priznat na međunarodnom planu i da sve zemlje svoje ambasade imaju u Tel Avivu.

U trominutnom video-snimku pod naslovom "Zašto je Jerusalim bitan", podseća da je mnogo puta već viđeno kako i najmanja promena vezana za taj grad i njegovu teritoriju dovodi do sukoba i nasilja, te da je zato sve što se tamo dešava - veoma važno.

Foto: Tanjug / AP

BORBA ZA JERUSALIM

Izraelci Jerusalim smatraju svojom nastarijom nepodeljenom prestonicom, a kada je formirana država Izrael 1948, glavne poluge vlasti upravo su bile smeštene u zapadnom delu Jerusalima.

Međutim, tek u ratu sa arapskim zemljama 1968. izraelske vlasti su pod kontrolu uzele i istočni deo Jerusalima u kojem se nalazi čuveni Stari grad, a kasnije su ga i pripojile, ali taj potez Izraela nije dobio međunarodno priznanje, što je posebno frustriralo izraelske zvaničnike.

S druge strane, o svemu tome Palestinci imaju drugačije mišljenje - oni žele istočni Jerusalim kao svoju prestonicu i to je tačka sporenja višedecenijskih mirovnih pregovora između Izraela i Palestine, u kojima su glavnu ulogu do sada imale SAD, navodi Bi-Bi-Si.

Mnogi stručnjaci su mišljenja da dosadašnji napori da se reši vekovni sukob tako što će se oformiti palestinska granica i država na granicama Izraela prema raspodeli teritorije pre 1967. sada više nemaju smisla.

Foto: Tanjug / AP

Bi-Bi-Si podseća i da je trećina stanovništva Jerusalima muslimanske veroispovesti, a da mnogi potiču od porodica koje tu vekovima žive.

Međunarodni zvaničnici već godinama zastupaju stav da se bilo koja promena vezana za Jerusalim mora doneti kroz pregovore dve strane i mora biti obostrano prihvaćena.

Britanski javni servis predviđa da će sada, kada je Tramp odlučio da prizna Jerusalim za prestonicu Izraela, sve biti drugačije.

- Jedan predsednik sada će to promeniti. Tramp je uporan da ambasadu SAD izmesti upravo u Jerusalim i odluku o tome saopštava danas. A najava takve odluke izazvala je pravu buru reakcija među svetskim zvaničnicima, pri čemu je najoštriji juče bio predsednik Turske koji je rekao da će, ako zaista prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela, za Tursku to biti crvena linija koju je Tramp prešao - navodi Bi-Bi-Si.

Foto: Tanjug / AP

U svakom slučaju, iz Bele kuće je najavljeno da će Tramp danas saopštiti svoju odluku o Jerusalimu koja će, kako neimenovani američki zvaničnici kažu, biti da će priznati Jerusalim za prestonicu Izraela, što je dokaz više da nova američka administracija ozbiljno razmatra opcije o kakvima ranije nije bilo ni govora, zaključuje britanski javni servis.

Neimenovani zvaničnici kažu da će priznavanje Jerusalima kao izraelske prestonice biti priznavanje "istorijske i sadašnje realnosti", a ne političko saopštenje, prenosi AP.

Preseljenje američke ambasade, koje je Tramp obećao tokom predizborne kampanje i na čijem sprovođenju insistira, neće se realizovati odmah, napomenuli su isti zvaničnici, koji su tražili da ostanu neimenovani jer nisu ovlašćeni da javno govore na tu temu pre zvaničnog Trampovog saopštenja.

REAKCIJE LIDERA

Američko priznanje Jerusalima kao prestonice Izraela ugrozilo bi mirovne napore Bele kuće na Bliskom istoku, upozorio je juče palestinski predsednik Mahmud Abas.

Foto: AP/Tanjug

Mogućnost da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela komentarisao je juče i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je upozorio da će, u tom slučaju, Turska biti primorana da prekine sve diplomatske odnose sa Izraelom.

- Proglašenje Jerusalima za prestonicu je nepoštovanje istorije i istine u regionu. To je velika, okrutna nepravda, kratkovidost i ludost, i gura region i svet u oganj kome se neće videti kraj - napisao je na Tviteru potpredsednik turske vlade Bekir Bozdag, portparol turske vlade.

Istovremeno, francuski predsednik Emanuel Makron preneo je američkom predsedniku zabrinutost zbog mogućnosti da bi SAD mogle jednostrano da priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, saopšteno je juče iz Makronovog kabineta.

Nemačka je, takođe, izrazila zabrinutost da bi na Bliskom istoku moglo da dođe do izbijanja nasilnih sukoba nakon navoda da će predsednik SAD Tramp danas priznati Jerusalim za prestonicu Izraela.

Foto: Tanjug / AP

Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu je, naime, u savetima za nemačke državljane koji nameravaju da posete Izrael i palestinske teritorije navelo: "Od 6. decembra 2017. moguće su demonstracije u Jerusalimu, na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze. Ne mogu se isključiti ni nasilni sukobi".

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson rekao je da je zabrinut zbog najavljenog Trampovog saopštenja jer, kako je naveo, Britanija smatra da bi Jerusalim trebalo da bude deo konačnog dogovora između Izraelaca i Palestinaca, prenosi Rojters.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, rekao je da je namera SAD da presele ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim znak američke "nesposobnosti i neuspeha".

Sirijska vlada osudila je najavljeno Trampovo priznanje Jerusalima kao "kulminaciju zločina uzurpiranja teritorije Palestine i raseljavanja palestinskog naroda", javlja državna novinska agencija SANA pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova.

Foto: Tanjug / AP

U međuvremenu, glavni palestinski predstavnik u Britaniji Manuel Hasasijan rekao je za Bi-Bi-Si radio da će Tramp zapravo "objaviti rat" Bliskom istoku, milijardu i po muslimana i stotinama miliona hrišćana, ako prizna Jerusalim kao prestonicu Izraela.

- Ako kaže ono što namerava da kaže, a to je da je Jerusalim prestonica Izraela, to će značiti poljubac smrti za rešenje o dve države - rekao je Hasasijan, dodavši da muslimani i hrišćani neće prihvatiti da im svetinje budu u potpunosti pod vlašću Izraela.

Papa Franja je, u obraćanju Palestincima uoči Trampovog najavljenog saopštenja o Jerusalimu, rekao da je "priznavanje prava svih naroda" na svetoj zemlji primarni uslov za dijalog. Papa, koji je juče razgovarao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o aktuelnoj krizi, to je danas rekao grupi Palestinaca koji učestvuju u međuverskom dijalogu sa Vatikanom.

Foto: Tanjug / AP

Savetnik palestinskog predsednika, Mahnum Habaš, rekao je u subotu da ako bi Tramp to učinio, to bi značilo "potpunu destrukciju mirovnog procesa", preneo je AP.

- Svet će platiti cenu za bilo kakvu promenu u statusu Jerusalima - rekao je Habaš, u prisustvu Abasa.

Kremlj je zabrinut zbog mogućeg pogoršanja situacije u slučaju da SAD priznaju Jerusalim kao prestonicu Izraela, izjavio je danas portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov i dodao da je prerano komentarisati odluku koja još nije doneta.

- Situacija je kompleksna. Oni su izrazili zabrinutost u vezi te situacije i njenog mogućeg pogoršanja - rekao je Peskov, navodeći da su o tom problemu razgovarali, tokom telefonskog razgovora, ruski predsednik Vladimir Putin i palestinski lider Mahmud Abas, prenosi Tas s.

Palestinci upozoravaju: Svet će platiti cenu za promenu statusa Jerusalima

Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    6. decembar 2017 | 12:48

    Tramp misli da je ovo Reality Show. Izginuce puno dece zbog ovog.

  • Srbin koji postuje Jevreje

    6. decembar 2017 | 12:56

    Jerusalim je prestoni Grad Judeizma. Grad cara Davida ! Grad u kojem je podignut najimpozantniji Hram što čovečanstvo pamti. Pripada plemenu Judinom. Od Gospoda im je darovan. Imaju tapiju Neba i Zemlje ! AMIN !

  • Gidri

    6. decembar 2017 | 13:52

    Po starom dobrom obicaju gde Ameri umesaju prste nastaje haos. A najverovatnije to i zele.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA