Čovek iz senke koji stoji iza svake kontroverzne odluke Donalda Trampa: Zbog njegovih poteza, svet tone u sve veći haos (VIDEO)

Džerad Kušner potiče iz poznate i bogate jevrejske prorodice

  • 10

Zet američkog predsednika Donalda Trampa, Džerad Kušner, uspešan je izdavač, investitor, a bavi se i nekretninama. Od kada je njegav tast pobedio na izborima 2016.godine, postao je i viši savetnik predsednika SAD. Kao savetnica radi i Trampova ćerka Ivanka i Kušnerova supruga, a već duže vreme se u medijima može pročitati da upravo on stoji iza svake Trampove važnije odluke. To pitanje je ponovo pokrenuto sada kada je Donald priznao Jerusalim za glavni grad Izraela.

Raskol u vrhu SAD: Stejt department besan, Trampov zet izaziva pravi haos na Bliskom istoku

Džerad Kušner potiče iz poznate i bogate jevrejske prorodice. Trampova ćerka Ivanka je čak morala da promeni veru i prihvati judaizam kako bi mogla da se uda za Kušnera.

Foto: Tanjug/AP

1. Ima bliske veze sa premijerom Izraela Benjaminom Netanijahuom.

Veze njegove porodice sa Netanjahuom sežu duboko u prošlost. Godine 2007. Netanjahu je napravio listu bogatih američkih donatora koji će mu finansirati izbornu kampanju, a ime oca Džerada Kušnera, Čarlsa, nalazilo se na visokoj poziciji te liste.

Zanimljivo je i to da je Kušner u periodu kada je bio tinejdžer ustupio sobu premijeru Izraela kada je on bio u poseti. Tada je spavao u podrumu.

Tokom Trampove predsedničke kampanje, upravo je Kušner bio glavna veza između Trampa i Izraela. On se u pozadini konsultovao sa Netanijahuom.

Foto: Tanjug/AP

2. Donald je nakon stupanja na dužnost, postavio Kušnera kao glavnog čoveka da vodi mirovne pregovore između Izraela i Palestinaca.

Međutim, evedentno je da ovaj mladi čovek podržava samo jednu stranu.

Njegova porodica je ove godine uložila najmanje 18.000 dolara u izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja na palestinskoj zemlji, koji su jedan od glavnih izvora današnjih sukoba u ovom delu sveta.

Takođe, Kušner i njegov otac su glavni donatori AIPAC-a, jedne od najvećih izraelskih organizacija za lobiranje u Vašingtonu.

On je takođe pokušao da dobije i rusku pomoć, kako bi blokirao Savet bezbednosti UN, da osudi izgradnju ilegalnih jevrejskih naselja. Sve se to odigralo pre nego što je Tramp postao predsednik.

Foto: Guliver/Win McNamee/Getty Images

3. Kušner je dobar prijatelj sa prestolonaslednikom Saudijske Arabije, princom Mohamedom bin Salmanom.

Tokom 2017. godine, više je puta išao u Saudijsku Arabiju kako bi se sreo sa njim.

Tako je boravio i par dana pre nego što je princ naredio hapšenja nekoliko desetina zvaničnika i ostalih prinčeva pod optužbama za korupciju.

Ta poseta je bila tajna, a prema pojedinim izvorima, Kušner i princ su nekoliko večeri ostajali budni do četiri ujutru kako bi razgovarali.

Foto: Tanjug/AP

4. Kušner je navodno podržao Saudijsku Arabiju kada je ona odlučila da blokira Katar, što su osudili i Pentagon i Stejt Department.

Kušnerova porodica je navodno dobila 500 miliona dolara investicije od bogatog katarskog investitora, koji je bio i premijer te zemlje.

Međutim, nisu uspeli da ispune svoje obeveze u tom ugovoru.

Foto: Tanjug/AP

5. Veze sa Rusijom

Kušner je u julu izjavio pred Senatom i obaveštajnom odborom, da nije imao dodatne kontakte sa pojedincima koji su možda bili predstavnici ruske vlade, osim onih koji su već javnosti poznati, prenosi CNN.

U svojoj izjavi na 11 strana koja je objavljena u ponedeljak pre njegovog intervjua iza zatvorenih vrata sa osobljem obavešajnog odbora Senata, Kušner prvi put javno govori o svojim sastancima sa Rusima tokom predsedničke kampanje 2016. godine, nudeći neotkrivene podatke sa tih susreta.

Kušner insistira da tokom tih sastanaka nije bilo razgovora o važnim temama. Imao je dva sastanka sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu, sastanak sa šefom ruske državne banke i susret sa ruskim advokatom koji je organizovao Trampov sin.

Foto: Guliver/Chip Somodevilla/Getty Images

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rogozin

    11. decembar 2017 | 19:10

    Mali je nevidjeni zlotvor. Moze da se pregovara sa jevrejima kako bi dobio finansijsku podrsku od Izraela, a ne sa Rusima. Oteli su Palestincima drzavu i svo pravo kao sav normalan svet da imaju ono sto je svakom narodu zagarantovano. Ubijaju ih i otimaju im sve sto stignu, a svet zmuri i opravdava sav taj genocid nad njima kao sto se radi i sa nama Srbima pred ocima medjunarodne zajednice jer su Saudijci i najveci finansijeri terorista u svetu sto je svima poznato. Takodje se zna da su u paktu sa Izraelom (zbog Irana), a da ne pricamo koliko milijardi dolara daju Americi kako bi mogli da rade sta hoce. Bombarduju Jemen vec tri godine, ubijajuci civile i decu, nedozvoljavaju da prodje humanitarna pomoc bolnicama, gladnima i raseljenim licima koji nemaju ni ciste vode na koju imaju pravo sva ziva bica na ovoj planeti, a Amerika i njeni kerovi to ne izvestavaju jer su se slile milijarde dolara za propagandu protiv Jemena, Katara i drugih drzava koje ne vole tu istu Ameriku. Samo da kazem da ja nisam musliman nego Srbin pravoslavac, ali isto tako mislim da Palestinci imaju sva prava da dobiju svoju drzavu nazad sto im je oteta od ovih sto svojim lobiranjem preko Rotschilda finansiraju unistenje jednog naroda.

  • Janaćko

    11. decembar 2017 | 16:36

    Zet je član komiteta 300, bez njega ni Tramp ne bi bio to što je sada

  • Marijana Bakov

    11. decembar 2017 | 16:17

    Na Izraelskoj TV bilo je na vestima da odobrenje za priznjanje Jerusalima , Tramp dao u dogovoru sa Egiptom I Saudi Arabijom.Ko zna se kuva u svetskom loncu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA