U Australiji uhapšen agent Severne Koreje, pokušavao da proda delove raketa (FOTO) (VIDEO)

Muškarac je organizovao prodaju računarskog softvera koji se koristi za navođenje balističkih raketa, ekspertize iz Severne Koreje drugim "međunarodnim entitetima", kao i transfer uglja iz Severne Koreje u Indoneziju i Vijetnam

  • 6

Muškarac poreklom iz Južne Koreje, a koji je rođen u Sidneju, uhapšen je danas pod optužbom da je radio kao ekonomski agent za Severnu Koreju u Australiji, kao i da je posredovao u prodaji delova koje se koriste za pravljenje balističkih raketa, vrednih desetine miliona dolara.

Severna Koreja više ne sumnja da će izbiti rat: Nateraćemo Amerikance da plate posledice našom moćnom nuklearnom silom

Australijska savezna policija rekla je da je naturalizovani Australijanac Čan Han Čoi (59) koristio šifrovanu komunikaciju kako bi posredovao u prodaji, a to što je radio u suprotnosti je sa sankcijama Ujedinjenih nacija i australijskim sankcijama protiv Severne Koreje, navela je policija u saopštenju, prenosi AP.

Foto: Australian Federal Police

Kako se navodi, muškarac je organizovao prodaju računarskog softvera koji se koristi za navođenje balističkih raketa, ekspertize iz Severne Koreje drugim "međunarodnim entitetima", kao i transfer uglja iz Severne Koreje u Indoneziju i Vijetnam.

On nije tražio kauciju, koja je zvanično odbijena. Iz savezbne policije kazali su da vlade Indonezije i Vijetnama ili zvaničnici u tim zemljama nisu umešani u trasfer uglja.

Čoi je prva osoba koja će u Australiji biti optužena po uredbi o oružju za masovno uništenje i preti mu do 10 godina zatvora.

Policija je otkrila Čoia nakon što je dobila dojavu zbog koje je počela da ga prati.

Australijski premijer Malkom Turnbul kazao je da ga je Savezna policija obavestila o "veoma ozbiljnoj stvari" i upozorio svakoga ko i pomisli da pomaže Severnoj Koreji, da će ga Savezna policija pronaći.

- Severna Koreja je opasan, nesmotren, kriminalan režim koji preti regionalnom miru. On podržava sebe kršeći sankcije UN ne samo prodajom roba kao što su ugalj i druge robe, već i prodajom oružja, droge, angažovanjem u kibernetičkom kriminalu. Od vitalne je važnosti da sve države neumoljivo sprovode te sankcije, jer što je jači ekonomski pritisak na Severnu Koreju, pre će se ta zemlja dovesti pameti - rekao je Turnbul.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • wolfasin

    17. decembar 2017 | 12:15

    Severna Koreja je zemlja slobode gde je dozvoljena marihuana, ali ne i heroin i ostale teske droge. Severna Koreja izvoznik droge omg. delovi za balisticke rakete se tek tako prodaju pa to su price za napacene zapadnjake.

  • Srboljub

    17. decembar 2017 | 11:39

    Dobro je, nije Srbin. Sad mi je lakše.

  • Rvat

    17. decembar 2017 | 11:08

    Da i mi verujemo u to. Zapadna propaganda.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA