Pobunjenici napali filipinsku vojsku koja je dostavljala pomoć posle tajfuna

Portparol vojske je izjavio da su dvojica vojnika ranjeni kada je oko 50 pobunjenika Nove Narodne Armije (NPA), komunističke oružane formacije, pucalo na konvoj jedinica koje su nosile pomoć za ostrvo Samar u subotu

  • 0

Maoistički pobunjenici napali su vojnike koji su dostavljali pomoć u delove centralnog dela Filipina gde je u tajfunu poginulo najmanje 32 osobe, saopštili su danas zvaničnici.

Ekstremisti seju strah na Filipinima: Nakon otmice odrubili glave sedmorici drvoseča

Usled tajfuna Kai-Tak koji je pokrenuo klizišta i poplave u najsmrtonosnijoj oluji koja je pogodila Filipine ove godine, još 46 osoba je nestalo.

Portparol vojske je izjavio da su dvojica vojnika ranjeni kada je oko 50 pobunjenika Nove Narodne Armije (NPA), komunističke oružane formacije, pucalo na konvoj jedinica koje su nosile pomoć za ostrvo Samar u subotu.

Foto: Tanjug/AP

Kako agencija navodi tek se očekuje da NPA prokomentariše ove optužbe a nije bilo moguće stupiti u kontakt sa tom organizacijom zbog nestanka struje i poremećenih komunikacija.

Filipini nisu najavili božićno pomirenje sa pobunjenicima po prvi put u tri decenije, nakon što je predsednik te zemlje Rodrigo Duterte obustavio mirovne pregovore i okarakterisao NPA kao terorističku organizaciju.

Foto: Tanjug / AP

Kako je AP preneo u nedelju, kada je oluja na Filipinima pokrenula klizišta i odrone, 26 osoba poginulo je u klizistima u različitim oblastima u provinciji Biliran, kojom je protutnjala oluja.

Zvaničnici i policija naveli su tada i da je najmanje sedam osoba poginulo u odronima i poplavama u četiri centralne oblasti i dodali da još pokušavaju da utvrde tačan broj poginulih.

Zbog oluje 89.000 stanovnika Filipina moralo je da potraži spas u skloništima.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA