Počeli regionalni izbori u Kataloniji: Danas se odlučuje o sudbini problematične španske pokrajine

Mnogi se nadaju da će ovi izbori rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji

  • 0

U Kataloniji su jutros počeli vanredni regionalni izbori, a prema anketama ni partije koje se zalažu za nezavisnost, a ni one koje se zalažu za jedinstvo Španije, neće uspeti da obezbede većinu glasova.

Vrhovni sud Španije povukao međunarodnu poternicu za Pudždemonom!

Kao najverovatniji ishod vidi se parlament u kojem nijedna stranka nema apsolutnu većinu i višenedeljna natezanja oko formiranja nove regionalne vlade, prenosi Rojters.

Mnogi se nadaju da će ovi izbori rešiti jednu od najgorih kriza proteklih decenija u Španiji, koja je izbila nakon što je ta pokrajina proglasila nezavisnost, što je dovelo do toga da Madrid smeni lokalno rukovodstvo i zakaže izbore, navodi agencija.

Foto: Tanjug/AP

Referendum o otcepljenju Katalonije od ostatka Španije održan je 1. oktobra, uz protivljenje Madrida.

Katalonski parlament izglasao je 30. oktobra nezavisnost, nakon čega je španski Senat odobrio vladi premijera Marijana Rahoja da uspostavi direktnu kontrolu Madrida nad Katalonijom.

Pored toga što je raspustio vladu Katalonije, Rahoj je raspustio i regionalni parlament i zakazao regionalne izbore za 21. decembar.

Foto: Tanjug / AP

Od kada je raspuštena katalonska vlada, Pudždemon i četiri bivša člana katalonske vlade borave u Belgiji, a za svom petoricom izdati nalozi za hapšenje pod optužbom za pobunu i zloupotrebu fondova.

Španija je, kasnije, povukla međunarodni nalog za njihovo hapšenje, ali Pudždemon je iz Brisela vodio kampanju za regionalne izbore. 

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA