Najveći pobednici i luzeri u 2017. godini: Na listi najboljih i najgorih je čak i jedan VOZ, ali i BALKAN (FOTO) (VIDEO)

Mala centralnoevropska zemlja je savršen primer kako perspektive novih članica EU propadaju, dok se francusko-nemačka osa širi u vakuumu bregzita, zaključak je teksta "Pobednici i gubitnici 2017. godine” portala “Politiko”

  • 0

Briselski portal "Politiko" sastavio je listu dobitnika i gubitnika u 2017. godini na kojoj su svoje mesto našli, između ostalih, Emanuel Makron i Sebastijan Kurc, dok listu "luzera" u godini na izmaku vode Karles Pudždemon i Marijano Rahoj.

Šta Evropsku Uniju očekuje sledeće godine? Kažu da je uspela da preživi 2017. godinu, ali da je 2018. prekretnica

"Makron-manija" je zahvatila evropsku političku elitu u 2017. godini, a francuski glasači su se tome priključili, piše portal. Da bi Makron mogao da "zapali" francuske glasače pokazala su najpre masovna okupljanja, baš kao što je i američki predsednik Donald Tramp radio tokom svoje predizborne kampanje.

Makron je ispunio svoje obećanje - da izgradi izborni pokret od temelja do Jelisejske palate, pre svoje 40. godine, navodi portal. Potpomognut nedostacima svog prethodnika Fransoa Olanda i skandalima protivnika, predsedničkih kandidata Fransoa Fijona i Marin le Pen, Makron je uspeo da preuzme kontrolu nad francuskom Narodnom skupštinom i da zauzme vodeću ulogu u reformi Evropske unije.

Foto: Tanjug/AP

Sve što Makron može da uradi, može i Sebastijan Kurc, koji je još mlađi, istakao je portal. Kurc je preuzeo Austrijsku narodnu partiju (OVP), pobedio na izborima i postao austrijski kancelar.

"Da li on može da promeni trenutni status Austrije kao nemačkog sluge u Evropskom savetu? Da li može postati uzor drugim desničarskim liderima koji se nadaju da će odoleti populističkim udarima? Sebi je dao svaku šansu", ocenjuje "Politiko".

Foto: Tanjug / AP

Prema pisanju portala, dobitnik u 2017. godini je i evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malstrom. Ona je, istaknuto je u tekstu, uspela da završi gigantski sporazum između Evropske unije i Japana kao i sporazum između EU i Kanade. EU je, takođe, vrlo blizu potpisivanja najvećih ugovora o slobodnoj trgovini sa organizacijom Merkosur koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, a u 2018. godini treba da započnu pregovori sa Australijom i Novim Zelandom.

Dobitnik je i novi premijer Češke Andrej Babiš, koji je, kako portal ističe, naučio uspešno da hoda po tankoj liniji između političke moći i zatvorske kazne po uzoru na italijanskog biznismena i politicara Silvija Berluskonija.

Babiš, inače milijarder, menja ravnotežu moći u EU i to na nekoliko frontova - kao osmi liberalni lider sada daje jednake izglede Savezu liberala i demokrata za Evropu (ALDE) u Evropskom parlamentu, a kao evroskeptik pomera Višegradsku četvorku iz kontruktivne u opstruktivnu u svom pristupu Briselu, navedeno je u tekstu portala "Politiko".

Foto: Guliver/Matej Divizna/Getty Images

Dobitnik je i irski premijer Leo Varadkar i njegovo uspešno manevrisanje "bregzitom" što je dovelo Irsku u centar najtežeg izazova za Evropsku uniju, samo nekoliko sedmica nakon što je zbog skandala sa uzbunjivačem ostao bez svog zamenika.

Listu političara dobitnika u 2017. godini portal završava sa američkim predsednikom Donaldom Tampom, uprkos istrazi koja se vodi i njegovom padu popularnosti na najniži nivo. Tramp je, ipak, kako portal navodi, uspeo da održi lojalnost u svojoj bazi, da imenuje konzervativce u sudovima i da dominira u vestima sa takvom doslednošću kakvu nijedan predsednik modernog doba nije imao.

Foto: Tanjug / AP

Super brzi voz "Talis" koji povezuje Pariz i Amsterdam, preko Brisela, našao se na kraju liste dobitnika u 2017. godini. Razlog: Evropsko nadzorno telo za bankarstvo i Evropska agencija za lekove sele se iz Londona - prva u Pariz, a druga u Amsterdam.

Prvi na listi gubitnika je Karles Pudždemon, koji je prešao put od lokalnog novinara do katalonskog predsednika u centru svetske pažnje krajem septembra i početkom oktobra, usled nastojanja da Katalonija proglasi nezavisnost od Španije. Scene policijskog nasilja nad glasačima možda su šokirale svet, ali Madrid je uspeo da referendum proglasi nevažećim. Pošto je izgubio posao i pobegao u Brisel, još uvek je, na kraju 2017. godine, nejasno da li Pudždemon može da se vrati u svoju zemlju.

Katalonski regionalni izbori možda nemaju jasnog pobednika, ali bez sumnje se zna ko je gubitnik. Španski premijer Marijano Rahoj je tri puta ispao gubitnik, piše portal.

Nije uspeo da reši katalonski problem vanrednim izborima koji su dali separatistima apsolutnu većinu, partija koja je osvojila najviše glasova je rivalska partija desnog centra Sijudadanos, dok je Rahojeva Narodna partija doživela udarac i sa 11 poslanika spala na tri u regionalnom parlamentu.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka Angela Merkel, liberalna alternativa Trampu, rezervni lider slobodnog sveta, kraljica Evrope, ličnost godine - gubitnik je u godini na izmaku prema pisanju portala "Politiko".

Na nacionalnim izborima u septembru njena partija završila je kao prva, ali sa dramatičnim padom glasova, ostavljajući je da pregovora sa socijaldemokratama koji bi nerado da formiraju veliku koaliciju.

Premijerka Velika Britanije Tereza Mej - liderka koja je obećala "jaku i stabilnu" vladu pružila je sve samo ne to, istaknuto je u tekstu portala "Politiko".

"Bregzit" pregovarači EU su korak ispred sve vreme, premijerkin kabinet svake nedelje je povezan sa javnim sukobima, a da bi politički preživela Mej se oslanja na glasove Demokratske unionističke stranke Severne Irske, koja je skup i nepouzdan saveznik, navedeno je u tekstu portala “Politiko”.

Foto: Tanjug/AP

Martin Šulc je započeo 2017. godinu kao predsednik Evropskog parlamenta. Posle kratkog "medenog meseca" sa glasačima u Nemačkoj, Šulcova partija je na nacionalnim izborima postigla najgore rezultate svih vremena. Iako može još uvek, kako piše portal, da "izvuče zeca iz šešira" tokom koalicionih pregovora u narednim mesecima, za njega je 2017. godina išla u jednom smeru: nadole.

Poslednji na listi gubitnika su, prema portalu, zemlje centralne i istočne Evrope, pre svega, Slovačka.

Ta mala centralnoevropska zemlja je savršen primer kako perspektive novih članica EU propadaju, dok se francusko-nemačka osa širi u vakuumu bregzita, a narastajući nacionalizam u regionu je ispunjen zahtevima za Evropom različitih brzina, zaključak je teksta "Pobednici i gubitnici 2017. godine” portala “Politiko”.

Daljinac

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA