≫ 

Proizvodnja najsmrdljivijeg sira u opasnosti zbog divljih svinja. Francuski poljoprivrednici očajni!

U potrazi za hranom, divlje svinje uništavaju pašnjake koje koriste krave

  • 0

Jedan od francuskih "najmirišljavijih" sireva "Munster" mogao bi da prestane da se proizvodi zbog "divljanja" svinja, upozoravaju proizvođači ovog sira, piše telegraph.co.uk. Poljoprivrednici u Alzasu ukazali su na destruktivne divlje svinje koje u potrazi za hranom uništavaju pašnjake koje koriste krave.

Radioaktivne divlje svinje terorišu Šveđane: Lovci prestali da love, životinje se množe! Uništiće nas - jadaju se seljaci

Proizvođači ovog sira moraju da se pridržavaju strogih pravila da bi zadržali pravo da svoj proizvod nazovu ovim imenom. To pre svega znači da najmanje 70 procenata kravlje ishrane mora da bude sa lokalnih farmi. "Ozloglašen" zbog svog jakog, prodornog mirisa, ovaj meki sir se pravi od mleka krava rase "vožine".

60 ODSTO PAŠNJAKA UNIŠTENO

Ta rasa je uvezena iz Skandinavije u 18. veku i poznata je po visokom procentu mlečnog proteina. Ali sve veća populacija divljih svinja u ovoj oblasti dovela je do toga da je oko 60 odsto pašnjaka uništeno i biljke iščupane iz korena jer svinje traže žir, podzemne crve, krompir... Bar 43 farme su opustošene. Situacija je postala toliko ozbiljna da je proizvodnja sira, tvrde farmeri, dovedena u pitanje.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Oni prekopaju zemlju, pa mi posle imamo problem s travom, ali ono što je opasno je da se njihov izmet zadržava u senu. To nij edobro za goveda, a ni za sir - kaže farmer Mark Vajs, čiji je sin proizvođač sira "Munster".

Takvo mleko je potom i niže ocenjeno. Vajs navodi da navalu ovih životinja ne sprečava ni električna ograda. Poljoprivrednici sada mole lovce da prorede populaciju divljih svinja, njihovim selektivnim odstrelom.

Printskrin: YouTube/CrystalClearRocks's channel

Ovaj sir datira još iz 7. veka kada su irski monasi započeli proizvodnju nazvavši ga po podudama u kojima su čuvali mleko. Zri u vlažnim podrumima i ima snažnu aromu koja podseća na pržena jaja. Miris, neki kažu neizdrživ, dolazi od redovnog redovnog korišćenja rastvora slane vode kojim se tretira ovaj sir.

The - some say unbearable - odour comes from the rind being regularly washed in brine.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA