≫ 

Turska promenila ime ulice u Ankari u inat Ujedinjenim Arapskim Emiratima (FOTO)

Odnosi Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata zategnuti su zbog spora s državom Katar

  • 4

Turska je preimenovala ulicu u Ankari u kojoj se nalazi ambasada Ujedinjenih Arapskih Emirata i nazvala je po Fahrudin paši, istorijskoj ličnosti koja se našla u sedištu diplomatskog spora dve zemlje.

Uhapšeno 29 džihadista koji su spremali pokolj za doček: Policija traga za još 17 osoba u Turskoj

Na televizijskim snimcima se vidi kako radnici postavljaju novu tablu sa imenom Fahrudin paše, komandanta otomanskih snaga i guvernera Medine od 1916. do 1919. godine.

Šef diplomatije UAE Abdulah bin Zajed Al Nahajan napisao je prošlog meseca na Tviteru da su otomanske snage, na čelu sa Fahrudin pašom, loše postupale prema Arapima i krale rukopise iz Medine, što je naljutilo turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Zvaničnik UAE nazvao je snage Fahrudin paše "precima aktuelnog turskog predsednika".

Erdogan je rekao da je Fahrudin paša štitio Medinu i njena blaga od britanskih snaga, navodeći da su UAE razmazili nafta i novac.

Foto: Tanjug/AP

- Gde su bili vaši preci u tom periodu? - upitao je turski predsednik.

Odnosi Turske i UAE zategnuti su zbog spora s državom Katar koju je Turska podržala kada su joj u junu UAE, Saudijska Arabija, Bahrein i Egipat nametnuli sankcije zbog navodnih veza sa teroristima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hallo

    10. januar 2018 | 07:37

    Najvise mrzim kada se Erdogan i takozvani turski narod predstavlja kao naslednik otomanskog carstva. Pocnimo od sultana. Nijednom nije majka bila Turkinja ili iz turskih plemena. Vise od cetri sultana su imali srpske majke. Ostali grcke, bugarske, ukrajinske, francuske, italijanske..Drugo veliki veziri i desne ruke sultana su bili uglavnom poreklom sa Balkana poturceni koji su odvedeni kao deca. Od njih jedan najveci, covek koji je takoreci vladao osmanskim carstvom je Mehmet Pasa Sokolovic koji je kao decak odveden iz srpske porodice. Najveca sultanija koja je imala moc samog sultana je Kösem, ili Anastasija, nije jos razjasnjeno dali je bila Grkinja ili Srpkinja poreklom. Na dvoru je bilo zabranjeno da se kaze da si Turcin jer je to bilo pogrdno. Oficijelni jezik je bio arapski, kao i pismo zbog religije, grcki, srpski i na kraju turski...i najvaznije Turci se nisu borili, jer ih nije bi bilo vise, vec je elitna vojska bila sastavljena od drce koja su uglavnom zbog visine i jacine pokupljena na Balkanu i odranjena da postanu janjicari. Erdogan je sam nije turskog porekla vec je propadnik takozvane nacionalne manjine. Eto toliko o Osmanskom carstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA