Pitali su Ruse ko je najveći neprijatelj njihove zemlje, 68% njih je odgovorilo isto

Čak 23 odsto ispitanika je odgovorilo da je njihova zemlja okružena neprijateljima sa svih strana

  • 37

Anketa sprovedena od strane Centra Levada početkom decembra 2017. godine, otkrila je šta stanovnici Rusije vidi kao najveću pretnju svojoj nacionalnoj bezbednosti i koga smatraju za najvećeg neprijatelja, prenosi khodorkovsky.com.

Amerikanci promenili naziv ulice u Vašingtonu u kojoj je ruska ambasada: Nazvali je po Putinovom najoštrijem kritičaru

Na pitanje da li Rusija trenutno ima neprijatelje čak 66 odsto ispitanika je odgovorilo sa "da", što je najniži procenat od 2014. godine.

Tada su Rusi smatrali da imaju više neprijatelja, a sve zbog aneksije Krima. To je bio rekord u eri koja je usledila posle raspada SSSR.

Međtuim, 68 odsto od 1.600 ispitanika je odgovorilo da je SAD glavni neprijatelj Rusije, što je najveći procenat u poslednjih 20 godina.

Potom su usledile Ukrajina sa 29 odsto, pa Evropa i Zapad sa 14 odsto.

Čak 23 odsto ispitanika je odgovorilo da je njihova zemlja okružena neprijateljima sa svih strana, a 27 odsto je reklo da narod na svom putu ponovnog rođenja uvek može da pronađe neprijatelje.

Na pitanje da li zapadne zemlje NATO-a imaju razloga da se plaše Rusije, 14 odsto ispitanika je odgovorilo sa "sigurno da", što je najveći procenat u poslednjih 20 godina.

Međutim, na pitanje da li Rusija treba da se plaši zemalja NATO-a, 17 odsto ispitanika je odgovorilo sa "sigurno da" što je najniži procenat poslednjih godina.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    13. januar 2018 | 09:41

    SAD je glavni neprijatelj celog covecanstva a ne samo Rusije

  • Jovan Ktć

    13. januar 2018 | 17:52

    Posle potpisivanja kumanovskog sporazuma, na koktelu koji je priredjen, jedan američki general je pitao našeg "Gospodine generale, kakav je to osećaj ratovati protiv najveće svetske sile"? - misleći na SAD. On mu je odgovorio " Ne znam, gospodine generale, nismo nikada ratovali sa Rusima".

  • Sirogoj

    13. januar 2018 | 11:38

    Da, a šta bi odgovorili Amerikanci na to pitanje? Rusija, Kina, Severna Koreja, arapske zemlje, cela južna i srednja Amerika, deo Evrope, Afrika.. I ko je posle bad guy?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA