Samo se mi Srbi nismo uplašili balističke rakete: Naši ljudi koji su bili na ostrvu, pričaju kakva je panika zavladala na Havajima

Marković priča da su stanovnici ostrva i mnogobrojni turisti u ogromnom strahu bili paralisani i dezorijentisani.

  • 2

U 8.07 sati po lokalnom vremenu dobio sam poruku na mobilnom telefonu da balistička raketa leti prema Havajima. "Hitno potražite sklonište. Ovo nije vežba", pisalo je u nastavku. Poruku iste sadržine primili su svi vlasnici mobilnih telefona koji su se nalazili na Havajima.

38 najdužih minuta delirijuma u američkom raju zbog nuklearnog rata: "Bože, hoćemo li umreti?" Agonija i pitanje da li je stvarno kraj! (FOTO)

- Izbila je panika, svi su zgrabili telefone i počeli da pozivaju policiju i ostale državne službe da bi dobili bilo kakve informacije, svi osim nas Srba. Niko nije mogao nikoga da dobije. Saobraćaj je stao...nekih pola sata kasnije, stiglo je drugo obaveštenje u kome je pisalo da je upozorenje na opasnost, srećom bilo lažno.

Ovako za "Novosti" svedoči Nenad Marković, Srbin iz Počekovine kod Trstenika, koji se u trenutku lažne uzbune na havajskom ostrvu Kauai nalazio sa porodicom na odmoru. Upozorenje kojim su stanovnici Havaja minulog vikenda upozoreni na navodnu opasnost od raketnog napada iz Severne Koreje, još nije dobila svoj zvanični uzrok.

Foto: Tanjug/AP

Panika na ostrvu trajala je gotovo 40. minuta, a još nije sasvim sigurno kako je do svega došlo.

Marković priča da su stanovnici ostrva i mnogobrojni turisti u ogromnom strahu bili paralisani i dezorijentisani.

- Kroz šta smo mi u Srbiji prošli, meni je iskreno bilo malo i smešno. Žena je počela da paniči, jer smo imali zakupljen termin za časove surfovanja. Pita me jedan komšija kakvi su mi planovi, rekoh, idem po pivo, pa na plažu da gledam šou. On me pogleda onako uplašen i smao prođe. Trenutno svi samo o tome pričaju.

Marković ističe da se tokom jučerašnjeg dana moglo videti mnogo vojnih helikoptera koji nadleću obalu. Dodaje da su im časovi surfovanja kasnili sat vremena i da je to bio najveći problem koji je primetio.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik američke Savezne komisije za komunikacije (FCH) Adžit Pai, izjavio je danas da izgleda da vlasti na Havajima nisu imale dobru zaštitu koja bi sprečila da se objavi lažna uzbuna o naposrednom raketnom napadu.

On je, u saopštenju, dodao da u toku istraga FCH o tom incidentu, u kome su vlasnici stotina hiljada mobilnih telefona širom Havaja u subotu dobili lažno upozorenje.

Zvaničnici prikupljaju čiinjenice o tome kako je do toga došlo. Na Havajima je prošlog meseca takoće bilo problema, kada je testiran sistem uzbune iz vremena Hladnog rata.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    15. januar 2018 | 12:16

    Drug Josip Broz je uvek govorio da nas nista ne sme iznenaditi??? Osim njega samog nikakvih drugih iznenadjenja i nema!!!

  • .S. S.

    15. januar 2018 | 13:00

    Bili pijani?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA