≫ 

Reakcija Evropske unije posle atentata na Olivera Ivanovića: Upućen isti poziv svim stranama

EU je u svojoj prvoj reakciji snažno osudila ubistvo Olivera Ivanovića koji je ubijen u terorističkom napadu justros u Kosovskoj Mitrovici

  • 5

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini je povodom ubistva Olivera Ivanovića razgovarala sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Hašimom Tačijem.

Svetski mediji bruje o ubistvu Ivanovića: Pojačaće se tenzije nakon smrti "jednog od ključnih političara na severu Kosova" (FOTO) (VIDEO)

Ona je poručila da je važno da situacija ostane mirna i ponudila pomoć EU u cilju privođenja pravdi počinioca ovog zločina.

- Visoka predstavnica pozvala je predsednika Vučića i predsednika Tačija posle ubistva Olivera Ivanovića. Ona je prenela stav EU da je važno da situacija ostane mirna i da se sve strane suzdrže i dozvole da vladavina prava i pravda idu svojim putem. Ona je i ponudila podršku gde bi ona bila potrebna - izjavila je portparolka Evrospke komisije Maja Kocijančić.

Printksin: Tanjug

Kocijančić je ponovila da EU oštro osuđuje ubistvo Olivera Ivanovića koje se jutros dogodilo u Severnoj Mitrovici i prenala saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

- Sada je vrlo važno da vlasti na Kosovu naprave sve što je potrebno kao bi se odgovorni za ubistvo pronašli i izveli pred lice pravde. U tom smislu naša misija na Kosovu Euleks daće svu potrebnu podršku u skladu sa svojim mandatom - poručila je Kocijančić.

EU: Snažno osuđujemo ubistvo, sve strane da pokažu uzdržanost

Evropska unija je "snažno osudila" ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu "mir i da se uzdrže", kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

EU je u svojoj prvoj reakciji snažno osudila ubistvo Olivera Ivanovića koji je ubijen u terorističkom napadu justros u Kosovskoj Mitrovici. EU uputila je i saučešće, na prvom mestu porodici Olivera Ivanovića.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić/Telegraf

- Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. Euleks će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata - izjavila je portparolka Evropske komisije.

(BLOG UŽIVO) ATENTAT NA OLIVERA IVANOVIĆA: U Mitrovici opsadno stanje, Telegraf je na licu mesta (FOTO) (VIDEO)

Kocijančić je podsetila da je trebalo da se danas u Briselu u okviru dijaloga na nivou radnih grupa sastanu pregovarači Beograda i Prištine.

- Zbog ubistva Olivera Ivanovića dijalog na nivou radnih grupa danas je bio suspendovan - poručila je Kocijančić.

Foto: Tanjug/AP

U ovom trenutku u EU ne znaju kada bi dijalog Beograda i Prištine mogao da se nastavi.

Delegacija Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Ðurićem koja je trebalo da u Briselu učestvuje u trodnevnom ekspertskom dijalogu sa Prištinom zbog ovog terorističkog čina vratila se u Beograd.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lazar.M

    16. januar 2018 | 15:20

    Posle ovoga o dijalogu je suvise diskutovati i isti odmah mora biti prekinut i Kosovo proglasiti okupiranom teritorijom. Sve drugo vodi Srbiju i njen narod u propast.

  • zora

    16. januar 2018 | 18:28

    Jadni ste vi sa vasim ljudskim pravima i demokratijom a ovamo podrzavate drzavu terorista.Cekam da vidim kada ce se okrenuti protiv vas.

  • Cika Velja

    16. januar 2018 | 17:04

    Pregovori prekinuti jer je Haradinaj uhapsen u Francuskoj po poternici iz Srbije??? E sad povodom ubistva Haradinaj kaze da nije razlog za prekidanje pregovora??? I ludom jasno kako oni na koga gledaju?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA