Šef CIA rekao da su najveće pretnje stizale iz Jugoslavije, a evo odakle im dolaze danas (VIDEO)

Među pretnje je ubrojio i Južnu Ameriku, Iran i Severnu Koreju

  • 21

Direktor CIA Majk Pompeo izjavio je da su tokom istorije pretnje najviše dolazile od nacionalnih država i u tom kontekstu naveo Jugoslaviju, a da danas sve veću opasnost predstavljaju nedržavni akteri kao što je Vikiliks.

Uhapšen bivši agent CIA: Sumnja se da je prikupljao i širio tajne podatke drugoj svetskoj sili

- U knjigama iz istorije ćete čitati koje nacionalne države su bile pretnje za Ameriku, čitaćete šta je Amerika radila protiv pretnji koje su stizale iz Jugoslavije i drugih nacionalnih država - rekao je Pompeo u obraćanju na Američkom preduzetničkom institutu (AEI) koje je objavljeno na Jutjubu.

Foto: Tanjug/AP

Danas su, kako je objasnio, pretnje mnogo drugačije i obaveštajna zajednica treba da shvati da sve veća pretnja stiže od nedržvnih aktera.

- Bilo da (pretnje) dolaze od grupa kao što su Hezbolah, Al Kaida ili da prete našem informacionom sistemu kao Vikiliks. One nemaju zastave u Ujedinjenim nacijama i predstavljaju prave pretnje za SAD - upozorio je Pompeo.

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga, kako je dodao, obaveštajni rad CIA mora da odgovara aktuelnoj situaciji. Među pretnje je ubrojio i Južnu Ameriku, Iran i Severnu Koreju.

On se osvrnuo na proteklih godinu dana koliko je na čelu Agencije, a govorio je i o nekim operacijama i planovima CIA, kao i o ključnim geopolitičkim pitanjima.

Prema njegovim rečima, misija CIA treba da bude "krađa tajni" u ime Sjedinjenih Država i ona to radi "tako agresivno i bez izvinjenja".

Ipak, kako je dodao, CIA treba da radi tako da stiče i zadržava poverenje američkih građana.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA