Češka vlada zbog nepoverenja podnela ostavku: Predsednik Zeman traži da "češki Tramp" ponovo oformi novu (FOTO)

Andrej Babiš i posle pada vlade u fokusu javnosti

  • 0

Nova manjinska češka vlada, na čelu sa milijarderom Andrejem Babišom, podnela je danas ostavku nakon što joj je u parlamentu pošle nedelje izglasano nepoverenje, a češki predsednik Miloš Zeman zatražio je po drugi put od Babiša da pokuša da oformi novu vladu.

Da bi bilo koja nova vlada mogla da vlada, potrebno je da joj parlament izglasa poverenje.

Foto: Tanjug/AP

Babišov centristički pokret ANO (DA) pobedio je na oktobarskim parlamentarnim izborima osvojivši 78 mesta u 200-članom donjem domu parlamenta.

Međutim, nijedna druga parlamentarna stranka nije pristala da sa ANO formira većinsku koalicionu vladu jer Babiša smatraju neprikladnim za funkciju premijera zbog optužbi s kojima se on suočava za proneveru vezanu za subvencije EU pre 10 godina, što on poriče.

Babiš je, međutim, ranije napomenuo da se možda neće naci u novoj vladi, navodi američka agencija.

Zeman i Babiš su prevazišli sporove iz prošlosti i postali politički saveznici pri čemu Zeman pritiska druge partije da sarađuju sa Babišovim pokretom kako bi se oformila nova koalicija, dok Babiš i ANO podržavaju Zemana u odlučujućem krugu predsedničkih izbora ovog vikenda, navodi Rojters.

"Češki Tramp" dobio izbore: Milijarder ima podršku građana, a evo šta kažu njegovi politički protivnici

Zeman je danas, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Babišom, rekao da ce Babišu dati vremena da pokuša da oformi većinsku vladu, ali je napomenuo da će, u slučaju da izgubi na predsedničkim izborima ovog vikenda, svakako imenovati Babiša za premijera pre nego što mu mandat istekne 7. marta.

Foto: Tanjug/AP

Babiš je danas izrazio nadu da će rivalske stranke biti otvorenije za kompromis pri njegovom drugom pokušaju da oformi vladu.

Neke stranke su nagovestile da su spremne za pregovore, a samo je antinatovski orijentisana Komunistička partija saopštila da nema problem sa prihvatanjem Babiša za premijera.

Foto: Tanjug/AP

Babiš je imao kontakte i sa krajnje desničarskom partijom SPD, koja je protiv NATO i EU.

On je naglasio da će njegov kabinet imati proevropski kurs i da neće popustiti pred zahtevima za održavanje referenduma o napuštanju EU, kao što je to Britanija učinila 2016.

Bivša vladajuća partija, Socijaldemokratska stranka levog centra, pretrpela je poraz na izborima u oktobru i idućeg meseca će održati kongres o tome da li da udruži snage sa ANO.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA