Iz prošlog veka ništa nismo naučili, hoćemo li već jednom: Svet obeležava jedan od najznačajnijih dana u svojoj istoriji (FOTO)

Preživeli logoraši jako su zabrinuti za budućnost planete zbog čega apeluju na trezvenost i mudre odluke lidera država

  • 4

Širom sveta danas se obeležava Dan sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih žrtava fašizma u Drugom svetskom ratu.

Više od 6 miliona Jevreja brutalno je ubijano tokom Drugog svetskog rata ali i pre njega, zbog čega Dan sećanja obuhvata period od januara 1933. do maja 1945. godine.

Foto: Tanjug/AP

Zašto se obeležava na ovaj dan?

Zato što su Sovjeti 27. januara 1945. godine oslobodili Jevreje i pripadnike drugih naroda iz najozloglašenijeg logora smrti - Aušvica.

Kada su Sovjeti kročili u Aušvic, u njemu je ostalo tek nešto više od 7.000 preživelih ljudi. Procenjuje se da je za 5 godina postojanja logora, u Aušvicu ubijeno oko 1,1 milion zatvorenika, od toga 90 odsto Jevreja.

Foto: Tanjug/AP

U periodu od 1942. do 1945. godine nacisti su vozovima dovodili ljude iz cele Srednje i Zapadne Evrope kako bi ih potom likvidirali u gasnim komorama.

Ništa nismo naučili, reagujmo dok ne bude kasno

Hari Bibring, Austrijanac (92) koji je preživeo Holokaust, istakao je da svet ništa nije naučio iz grešaka u 20. veku.

- Plašim se za budućnost svojih unuka, praunuka. Majka mi je ubijena u nacističkom logoru u Poljskoj 1942. godine. To "čišćenje" bilo je nešto najgore što je svet ikada video. Moramo da prevaziđemo razlike ali bojim se da u ovom veku idemo putem koji nije dobar. Umesto da ispravljamo greške, kao da ih kopiramo. Pogledajte Donalda Trampa i njegovu pobedu na izborima. Veoma je važno za svet da on 2020. ne dobije drugi mandat. Imatte najmoćnijeg lidera sveta koji propagira različitost, diskriminaciju i predrasude. Na Amerikancima je da ga ne izaberu ponovo dok ne bude kasno.

Poljak Zigi Šiper (88) imao je samo 14 godina kada su ga poslali u logor smrti u Aušvicu i Štuthofu.

Foto: Tanjug/AP

- Nikada ne smemo zaboraviti šta se tamo dogodilo. Pitali su me verujem li još u Boga posle svega. Rekoh im da ne znam, ali neću da poričem njegovo postojanje. Ako ga ima, on je isti i za Jevreje i za hrišćane i za muslimane. Važno mi je da pričam ljudima o svom iskustvu jer nas je preživelih sve manje. Starost nas je stigla.

KRISTALNA NOĆ, PRE SAMO 79 GODINA: Početak najstrašnijeg zločina u istoriji čovečanstva - holokausta (FOTO) (VIDEO)

I dok se širom sveta Dan sećanja na žrtve Holokausta obeležava prigodnim svečanostima, izložbama i projekcijama dokumentarnih filmova, u Beogradu i Srbiji 27. januar je obeležen dan ranije.

Foto: Tanjug/AP

Holokaust obeležen u Srbiji

Predstavnici žrtava iz Drugog svetskog rata, državne delegacije Srbije i drugih zemalja odale su u petak počast stradalima u kompleksu logora na Starom sajmištu u Beogradu, a i u Novom Sadu je obeležen ovaj dan.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je da je u svim demokratskim državama aktulena potreba da se iznova podseća na strahote holokausta, kao i da se kao neistinite odbace tvrdnje koje negiraju njegov karakter i obim stradanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Stradalima su poštu odali i ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, predstavnici Saveza jevrejskih opština, delegacija Grada Beograda, te malobrojni logoraši koji su preživeli holokaust.

Među njima je i 76-godišnja Estera Albahari Bajer, koja je rođena u logoru Staro sajmište.

- Eto, 76 godina je od tada prošlo, i ja imam toliko godina i uvek se potresem. Da je teško, teško je. Ali moramo da idemo napred i da živimo, da se to ne zaboravi i nikome ne ponovi - rekla je Estera Albahari Bajer.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RS

    27. januar 2018 | 10:37

    Kada ce taj isti svet da obelezi dan srpskih zrtava. Nemam nista protiv jevreja ali nisu samo oni bili u logorima.

  • Обреновић

    27. januar 2018 | 12:34

    Научићемо кад се сви сете Српских жртава и кад буде изашла истина о Јасеновцу

  • Marko cg primorje

    27. januar 2018 | 10:40

    Ima odlicna knjiga na tu temu...ZAR SU TO LJUDI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA