≫ 

Vašington objavio PUTINOVU LISTU: Medvedev, Lavrov, Abramovič i Kasperski - 114 političara i 96 oligarha koji su se obogatili tokom njegove vladavine

Na listi su 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina

  • 9

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa objavila je listu od 114 imena ruskih političara i 96 "oligarha" koji su svoje bogatstvo stekli tokom vladavine Vladimira Putina, a na listi su, između ostalih, premijer Dmitrij Medvedev, šef diplomatije Sergej Lavrov, ali i biznismeni Roman Abramovič, Oleg Deripaska i Eugen Kasperski.

Ko vodi proteste u Rusiji protiv Putina: Kremlj tvrdi da je "apsolutni prvak političkog Olimpa", dok demonstranti viču da je vreme za promene (FOTO) (VIDEO)

Kako navodi AP, administracija je na taj način odgovorila na zahtev Kongresa da SAD kazne Moskvu zbog mešanja u američke izbore 2016. godine.

Neformalno nazvana "Putinova lista" je u stvari dokument na sedam strana koji je deo zakona o anti-ruskim sankcijama. Prvobitna zamisao Kongresa bila je da imenuje i "osramoti" one za koje se veruje da imaju korist od Putinove vlasti u isto vreme dok SAD nastoje da diplomatski i ekonomski izoluju Putinovu vladu.

Svrstavanje na listu, navodi AP, ne povlači sankcije protiv pojedinaca, iako je veći broj njih već bio obuhvaćen ranijim američkim sankcijama.

Foto: flickr/World Economic Forum

Pored ruskog premijera i šefa diplomatije, na spisku su i potpredsednik Dmitrij Rogozin, ministri, predsednica Saveta federacije Valentina Matvijenko, šefovi FSB i GRU, portparol Putina Dmitrij Peskov direktori ključnih državnih kompanija, kao što su Rosnjeft, Gasprom, Aeroflot i Sberbank.

Na spisku je 96 oligarha koji, kako smatraju u američkom Ministarstvu finansija, svako pojedinačno poseduje bogatstvo vredno milijardu dolara i više.

Među njima su tajkuni Roman Abramovič i Mihail Prohorov, koji je na izborima 2012. godine bio protivkandidat Putinu.

Foto: Tanjug/AP

"Aluminijumski magnat" Oleg Deripaska koji je pod ruskom istragom zbog veza sa šefom Trampove kampanje Polom Manafortom takođe je obuhvaćen listom.

Američka agencija je navela i da je Ministarstvo finansija objavilo spisak 12 minuta pre ponoći bez mnogo pompe.

Za sada nema komenatara iz Kremlja ili ruske ambasade u Vašingtonu.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko cg primorje

    30. januar 2018 | 10:01

    Opljackase rusiju

  • Вељко

    30. januar 2018 | 09:36

    Било би занимљиво видети листу америчких милијардера и политичара који су, и за колико, увећали своје богатство пљачкајући Русију и друге земље бившег СССР_а за време владавине пијаног Јељцина и других марионета које су наметнули за председнике тих државица а све у циљу увођења демократије. СТРАШНО!!!!

  • SrbIN

    30. januar 2018 | 09:58

    Bitno je da su se u Americi svi obogatili na pošten način

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA