≫ 

ARKTIČKA INVAZIJA lomi Moskvu: Najsnažnija oluja ikada ubija ljude u centru dva ledena ciklona, za dan napadalo pola metra snega (FOTO) (VIDEO)

Danas je u Moskvi napadalo 43 santimetra snega, a jedna osoba je poginula kada je na nju palo drvo, dok je pet povređeno u naletima mećave.

  • 6

Najmanje jedna osoba je izgubila život, a pet je povređeno u Moskvi tokom najsnažnije snežne oluje ikada zabeležene u gradu otkako se vodi evidencija. To je saopšteno iz kancelarije gradonačelnika i meteoroloških službi. Iz tog razloga avio-kompanija Aeroflot otkazala je 33 leta danas i sutra sa moskovskog aerodroma Šeremetjevo, kao i sletanje na njega, dok je devet letova odloženo.

Foto: Tanjug/AP

U ruskoj prestonici je za 24 sata palo 43 centimetara snega, što je više od polovine onoga što je palo tokom mesec dana, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

Oko 3.000 domaćinstava u Moskovskom regionu ostalo je bez struje zbog velikih snežnih padavina.

- Jedna osoba je nastradala kad je drvo palo na dalekovod - naveo je gradonačelnik Sergej Sobjanjin, i dodao da je prema dosadašnjim informacijama oluja oborila 360 stabala.

Foto: Tanjug/AP

Sobjanjin je putem Tvitera poručio građanima da budu oprezni i da će se vreme dodatno pogoršati. Na moskovskim aerodromima su otkazana 33 leta, a devet ih je odloženo.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da zbog snega koji će padati cele noći đaci u ponedeljak ne moraju da idu u školu.

"Velike snežne padavine nastaviće se do sutra. Situacija u saobraćaju sigurno će biti komplikovana. Bolje je uzdržati se od upotrebe automobila. Prisustvo u školama nije obavezno", napisao je on na Tviter nalogu.

Nešto ranije je iz Moskovskog meteorološkog biroa rečeno da je u subotu u Moskvi palo 14 milimetara vode za 12 sati, čime je oboren dosadašnji rekord iz 1957.

Foto: Profimedia/TASS

ARKTIČKA INVAZIJA

Moskvu je pogodila "Arktička invazija", koja je donela rekordne količine snega i ledeni arktički vazduh, izjavila je Tatjana Poznaikova, stručnjak za meteorologiju.

- Moskva je u centru velikog ciklona koji se sastoji od dva manja - jedan dolazi sa severozapada a drugi sa Mediterana preko Balkana, što otvara put za hladni arktički vazduh. Zato kažemo da je Moskva pod arktičkom invazijom - rekla je ona za Tass.

Pogledajte ledene prizore iz Rusije:

Daljinac

(Telegraf.rs/ Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA