≫ 

POSLEDNJA VEST: Na snazi ostaje nalog za hapšenje Asanža

Asanž neće moći da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu

  • 5

Sudija Ujedinjenog Kraljevstva odbio je da odbaci nalog za hapšenje protiv osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, prenosi RT.

Džulijan Asanž od danas na slobodi? Sud u Britaniji odlučuje o osnivaču Vikiliksa

Ovo znači da Asanž neće moći da napusti ambasadu Ekvadora u Londonu u kojoj boravi od 2012. godine.

On je utočište u ambasadi pronašao kako bi izbegao izručenje Švedskoj, zbog navoda o seksualnom zlostavljanju i silovanju. Međutim, švedski tužioci su kasnije te optužbe odbacili.

Ipak, Asanž nije mogao da napusti ambasadu u Londonu, jer bi se suočio sa hapšenjem zbog kršenja uslova za plaćanje kaucije u Velikoj Britaniji.

Asanžov advokat Mark Samers tvrdi da bi nalog za hapšenje trebao da bude odbačen jer je izgubio svoju svrhu i funkciju, navodeći da su optužbe iz Švedske povučene.

Foto: Guliver/Rosie Hallam/Getty Images

- Asanž je pet i po godina proveo u uslovima koji su veoma slični zatvorskoj kazni, bez adekvatne medicinske nege, sunčeve svetlosti, kao i okolnostima koje su uticale na to da se njegovo fizičko i psihičko zdravlje pogorša - rekao je on.

Aron Votkins, koji zastupa tužilaštvo nazvao je ovaj argument "čudnim i neodrživim", dodajući da je to bio pokušaj "urušavanja zakona" kako bi se Asanžu dozvolilo da napuste ambasadu.

- Asanž je pušten na slobodu uz kauciju, ali je bio dužan da se odazove pred sudom u određenom roku, što on nije uradio. Prema tome, nalog za hapšenje ostaje na stazi - rekao je Votkins, ističući da je Asanžova situacija "izuzetno jednostavna".

Daljinac

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    6. februar 2018 | 21:25

    Zar nije simptomaticna sutnja raznoraznih medjunarodnih organizacija i boraca za ljudska prava . Vidi se ko im je stvarni gazda . Da ga traze Rusi a ne Amerikanci , uzivao bi bogat i zasticen negde na egzoticnim ostrvima , i vec bi dobio Nobela za mir , fiziku , hemiju , medicinu , knjizevnost ...

  • Ђура

    6. februar 2018 | 19:40

    Ама што бре не пусте тог човека?Објавио неке поверљиве информације,а они га оптужили за силовање,није ли то наивно?

  • Antap

    6. februar 2018 | 21:53

    Gde Englezi smeju da ga puste? Pa to su najveći uvlakači Amerikancima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA