Američki ratni veteran dirnut herojstvom poginulog ruskog pilota: Glas mu je drhtao i jedva je zadržavao suze dok je pričao o njemu (VIDEO)

Nakon što se katapultirao iz aviona dočekale su ga neprijateljske snage, ali se ruski pilot razneo granatom

  • 16

Smrt ruskog pilota Romana Filipova duboko je potresla američkog vojnog veterana, koji je kontaktirao RT u pokušaju da pomogne porodici poginulog vojnika.

ON JE NAJVEĆI PUTINOV HEROJ, idol vojnika i ponos Krima: Sve o ruskom pilotu Romanu Filipovu (VIDEO)

Major Filipov je umro nakon što je njegov avion srušen od strane militatana u provinciji Idlib u Siriji 3 februara.

Nakon što se katapultirao iz aviona dočekale su ga neprijateljske snage, ali se ruski pilot razneo granatom pre nego što su teroristi uspeli da ga uhvate.

- Čitao sam priču majora Filipova sa velikim interesovanjem, ali i tugom - napisao je bivši član američkog aerokluba Stiv Sola u svom mejlu upućenom RT.

- Siguran sam da će ruske vazduhoplovne snage da vode računa o njegovoj udovici i detetu, ali da li po tom pitanju može još nešto da se učini - rekao je on.

Sola je ponudio da doprinese fondu koji bi bio otvoren da bi se pružila finansijska podrška porodici, a u intervjuu za RT je izrazio divljenje zbog hrabrosti koju je pilot pokazao.

- Srce mi je slomljeno što je morao tako da umre. Zapitao sam se da li bih ja bio dovoljno hrabar da uradim tako nešto - rekao je on.

- Znao je kakve su mu šanse i znao je šta mora da uradi. Znao je da nikada neće biti zarobljen - dodao je vojni veteran.

Istakao je da je to za pilota verovatno bila veoma teška odlluka i da ga zbog toga pozdravlja. Dok je govorio o poginulom pilotu, Soli je glas drhtao i jedva je zadržavao suze.

- Uradio je ono što je morao da uradi. Znao je šta može da se desi trupama i šta se dogodilo ostalim njegovim kolegama - rekao je on.

RT je kontaktirao ruske oružane snage kako bi se raspitali o tome da li će biti osnovan fond za porodicu poginulog pilota, a odgovor se još uvek čeka.

Telo majora Filipova je prebačeno u njegov rodni grad Veroneža, a na svečanoj ceremoniji u njegovu čast je prisustvovalo čak 30.000 ljudi.

Juče je sahranjen uz sve vojne počasti. Kada je njegovo telo dopremljeno na groblje tamo je već bilo 2.000 ljudi, koji su hteli da odaju počast ruskom pilotu.

Majoru Filipovu je posthumno dodeljena medalja heroja Rusije.

Interjvu sa američkim vojnim veteranom pogledajte OVDE.

Daljinac

(Telegraf.rs/rt.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA