Zemlji preti dva puta više zemljotresa u 2018: U Evropi je najrizičnija Albanija, najsigurnija zemlja na svetu je Katar, a evo šta je sa Srbijom (INTERAKTIVNA MAPA)

Prema tvrdnjama naučnika, od 2011. godine planeta se okreće sve sporije a upravo usporenje Zemljine rotacije u pet slučajeva je dovelo do udvostručenja broja velikih zemljotresa

  • 3

Naučnici su na osnovu geografskih podataka i uzoraka verovatnoće dali precizan kalendar prirodnih katastrofa, a ono što je istaknuto jeste da ove godine preti duplo više zemljotresa nego u 2017. godini.

Razorni zemljotresi, uragani, suše... Koja najveća OPASNOST PRETI SRBIJI i kako bi svet izgledao u slučaju apokalipse (FOTO) (VIDEO)

Četiri zemljotresa magnitude 7 ili više prema Rihterovoj skali pogodili su zemlju ove godine. Potres magnitude 7,9 potresao je u januaru obalu Aljaske. U Hondurasu je zabeležen potres jačine 7,6 stepeni po Rihteru, dok je u Peruu jačina ovogodišnjeg zemljotresa iznosila 7,1. Potres snage 7,2 stepeni pogodio je u subotu Meksiko. Ovi zemljotresi ostavili su iza sebe brojne žrtve.

Činjenica da se potresi događaju u ovako kratkom periodu privukla je pažnju naučnika, budući da je 2017. godine zabelženo ukupno sedam zemljotresa ove jačine.

Foto: Tanjug/AP

Naučnici su na osnovu geografskih podataka i uzoraka verovatnoća dali precizan kalendar prirodnih katastrofa. Geolozi predviđaju da će se ove godine desiti dvostruko više zemljotresa, navodi britanski Telegraph.

Prema tvrdnjama naučnika, postoji jaka veza između brzine rotacije Zemlje i seizmičke aktivnosti. Od 2011. godine planeta se okreće sve sporije (govori se o nekoliko hiljaditih delova sekunde). Ipak, ta neznatna promena može pokrenuti intenzivne aktivnosti u unutrašnjosti Zemlje.

Prema izveštaju američkih naučnika, usporenje Zemljine rotacije u pet slučajeva je dovelo do udvostručenja broja velikih zemljotresa. Izveštaj su prošlog meseca predstavili Roger Bilham sa Univerziteta Kolorado i Rebeka Bendik sa Univerziteta Montane.

- Sasvim je jasno - izjavio je Birham za britanski Observer:

- Zemlja nam nudi petogodišnje predznake za buduće potrese. 

Dodao je:

- Zaključak je jasan. Ove godine će doći do značajnog broja potresa.

Prema podacima World Risk Reporta za 2016, najnesigurnija zemlja na svetu je Vanuatu, ostrvska država kojoj prete prirodne katastrofe. Čak više od trećine njenog stanovništva je od opasnosti od nepredvidive ćudi prirode, a prete im potresi, vulkanske erupcije i cikloni.

Zbog svega toga je ta zemlja Vanuatu zauzela prvo mesto na listi, s indeksom od 36,28 odsto. Slede Tonga, Filipini, Gvatemala i Bangladeš.

Foto: Profimedia/AFP

Na području Evrope najrizičnije je na području Albanije, koja je prema opasnosti od prirodnih katastrofa na 40. mestu, a u vrhu je i Holandija.

Srbija se nalazi na 68. mestu najnovije liste, Bosna i Hercegovina na 91, a Makedonija na 98.

Hrvatska i Slovenija nalaze se u grupi zemalja koje su sigurnije od katastrofa, a nalaze se na 125, odnosno 134. mestu na listi koja obuhvata 171 zemlju.

Najsigurnija zemlja na svetu je Katar, čiji je indeks tek 0,08 posto. Slede Malta, Saudijska Arabija, Barbados i Grenada.

Daljinac

(Telegraf.rs / Al Džazira)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andjeo

    19. februar 2018 | 09:38

    Albanija bi mogla biti sravnjena sa zemljom?! Dobra vest!

  • Тодорић

    19. februar 2018 | 08:51

    Почињи земљо! Румба,самба,и албански рок!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA