≫ 

Island planira da uvede zabranu obrezivanja dečaka: Ko bude prekršio zakon, čeka ga dugogodišnji zatvor!

Žensko obrezivanje na Islandu smatra se ilegalnim činom od 2005. godine, ali u toj zemlji do sada nije postojao zakon kojim se zabranjuje obrezivanje dečaka

  • 6

Vlasti Islanda planiraju da zabrane obrezivanje dečaka u toj ostrvskoj zemlji. Nacrt zakona u islandskom parlamentu su predložili zastupnica Silja Dogg Gunnarsdottir iz Partije progresa kao i još osam drugih zastupnika.

Ruski muftija pozvao na obrezivanje žena kako bi se smanjilo "bludničenje"

Ukoliko bude usvojen, ovim zakonom bi bilo zabranjeno obrezivanje dečaka u toj zemlji, a kazna za prekršioce bi mogla biti i do šest godina zatvora.

- Narušavanje zdravlja dece i žena uklanjanjem polnih organa, u potpunosti ili delimično, kažnjava se sa šest godina zatvora - navodi se u nacrtu zakona.

Pomenuti nacrt zakona otvoreno odbacuje mogućnost obrezivanja zbog verskih razloga.

- Iako je pravo roditelja da decu odgajaju u verskom duhu, to pravo ipak ne nadilazi prava deteta - dodaje se u nacrtu.

- Obrezivanje uključuje trajnu intervenciju na detetovom telu koja može prouzrokovati ozbiljnu bol, a kod takvih operacija postoji i opasnost od pojave infekcije i drugih problema - stoji u objašnjenju zakonskog predloga.

Foto: Profimedia/AFP

Ipak, deca mogu sama da izaberu izvršenje spomenute procedure kada navrše 15 godina.

Žensko obrezivanje na Islandu smatra se ilegalnim činom od 2005. godine, ali u toj zemlji do sada nije postojao zakon kojim se zabranjuje obrezivanje dečaka.

Inače, stopa obrezanih muškaraca na Islandu je vrlo mala, verovatno s obzirom da u toj zemlji živi mali broj muslimana i Jevreja kod kojih je, iz religijskih razloga, obrezivanje veoma rasprostranjeno.

Brojna verska udruženja su osudila pomenuti nacrt zakona u islandskom parlamentu, dok su jevrejski i muslimanski predstavnici nacrt zakona nazvali napadom na versku slobodu.

Foto: Tanjug/AP

"Judaizam i islam bi mogli postati kriminalizovani"

Jevrejska zajednica oštro je osudila predlog: "Želite da napadnete judaizam na takav način da se tiče svih jevreja na svetu", objavile su u zajedničkom otvorenom pismu jevrejske grupe. Grupa Milah UK izjavila je da se obrezivanje devojčica ne može uporediti sa obrezivanjem dečaka jer kod njih "nema dokazanih dugotrajnih negativnih posledica na decu".

Imam Ahmad Sedek iz Islamskog kulturnog centra u Islandu je izjavio: "To je deo naše vere. Novi zakon dira u našu veru i smatram da ukida versku slobodu".

Biskup Rejkjavika upozorila je: "Postoji opasnost da bi, ako zakon stupi na snagu, judaizam i islam mogli postati kriminalizovane religije. Moramo izbegavati svaki takav oblik ekstremizma".

Foto: AP/Tanjug

Daljinac

(Telegraf.rs/Anadolija/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    20. februar 2018 | 14:39

    Slobodna volja!!! Kad budes sposoban da sam za sebe odlucujes,a ne mama i tata,nene i djedovi,onda amputiraj usi ako hoces...a ovako je njeno velicanstvo Slobodna Volja popljuvano!!!

  • Kica

    20. februar 2018 | 14:54

    Pametno. Svaka cast

  • lea

    20. februar 2018 | 17:36

    Obrezivanje - uklanjanje polnih organa?! Oni nisu normalni! Da je srece da se svuda muskarci obrezuju manje bi bilo polnih bolesti i raka materice. To je medicinski dokazano. A biti gej je njima sasvim u redu. To se tamo popularise kao nesto normalno ako ne i pozeljno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA