Istočna Guta postaje druga Srebrenica: Gardijan o situaciji u Siriji (FOTO)

Poput Srebrenice 1995. godine, navodi se u tekstu, Istočna Guta, na obodu Damaska, pod opsadom je režimskih snaga od rane faze rata u Siriji

  • 17

Istočna Guta se pretvara u sirijsku Srebrenicu, a međunarodna zajednica opet skreće pogled, tvrdi "Gardijan" u tekstu u kojem iznosi ocene o sličnostima između tog zločina u Bosni 1995. godine i onog u Siriji.

Sirija kao pakao na Zemlji: U bombardovanju poginulo najmanje 300 ljudi, stravične fotografije svedoče o hororu koji narod u Guti preživljava (FOTO)

- Sa svakim novim detetom koje umre, sa svakim činom brutalnosti koji prođe nekažnjeno, Istočna Guta sve više liči na ono što je Kofi Anan jednom nazvao najgorim zločinom počinjenim na evropskom tlu od 1945. godine. Istočna Guta se pretvara u sirijsku Srebrenicu - upozorava se u tekstu Sajmona Tisdala.

Poput Srebrenice 1995. godine, navodi se u tekstu, Istočna Guta, na obodu Damaska, pod opsadom je režimskih snaga od rane faze rata u Siriji, a višegodišnje iscrpljivanje protivnika nije uspelo istera pobunjeničke frakcije, koje kontrolišu to područje.

Foto: Tanjug/AP

- Kao što je bio slučaj u Srebrenici, prekinut je dotok hrane, humanitarne i zdravstvene pomoći. Ujedinjene nacije su 1993. označile Srebrenicu kao ''bezbedno područje''. Prošle godine, Rusi su proglasili Istočnu Gutu ''zonom deeskalacije'', u okviru moskovskih neuspešnih mirovnih pregovora u Astani - podseća "Gardijan".

Foto-ilustracija: Tanjug / Ap / Amel Emrić

Ali, dodaje, bez uspeha - kao i u Bosni, niko nije pokušao da zaštiti civile kada je ofanziva režima tamo počela u decembru posle propasti pregovora.

- Vazdušni udari i bombardovanja, koji uzimaju strašan danak, sada bez kažnjavanja izvode sirijske snage i oni koji ih podržavaju iz Rusije - tvrdi se u tekstu.

Foto: Tanjug/AP

UN su, navodi se, skoro preklinjale koaliciju koja podržava Asada da pristane na hitan prekid vatre radi dostavljanja humanitarne pomoći, ali su njihove molbe ignorisane.

- Umesto toga, pažnja velikih sila, SAD i Rusije, i regionalnih aktera kao što je Turska, fokusirana je na veliku igru strategije koja se igra nad leševima pola miliona Sirijaca - tvrdi se u tekstu i napominje da su njihove oči usmerene na buduću kontrolu zemlje, podeljene na zone uticaja.

Foto: Tanjug/AP

Za Trampovu administraciju, kako se objašnjava, to znači ograničenje pretpostavljenjih iranskih ambicija da formira "kopneni most" ka Mediteranu, ili "šiitski polumesec", koji se proteže od Herata u Avganistanu do doline Bekaa u Libanu.

8 GODINA RATA U SIRIJI: Ko sa kim ratuje, ko je kome saveznik i zašto se ne nazire kraj sukobu?

S druge strane, dodaje se, za Turke je sve stvar "razbijanja Kurda", a za ruskog predsednika Vladimira Putina sve se vrti oko moći.

Foto: Tanjug/AP

- Međutim, za stanovnike istočne Gute, sve je stvar preživljavanja. Rekordan broj mrtvih je zabeležen u proteklih 36 sati u oblasti gde se ukupni broj mrtvih od 2011. godine, kada je rat počeo, kreće u nesagledivim hiljadama. Izlaza nema - naveo je "Gardijan".

U tekstu se tvrdi da je 1995. godine "svet je stajao i gledao", a međunarodna zajednica, iako je "dobro znala šta bi general Ratko Mladić mogao da uradi i da predstoji masakr", gledala je u stranu.

Foto: Tanjug/AP

- Agonija u istočnoj Guti, već ozloglašenoj kao mesto napada hemijskim oružjem 2013. uz upotrebu gasa sarin, sporija je, ali se na sličan način ignoriše. Ponovo se ubijaju civili, uključujući veliki broj dece. Još jednom, zapadne sile sa snagama raspoređenim u zemlji, odbijaju da intervenišu. UN su ponovo bespomoćne, Savet bezbednosti ne može da reaguje zbog vetoa Rusije - tvrdi Gardijan.

Britanski list dodaje i da je, za sada, sirijski predsednik Bašar al Asad, "poput Mladića 1995", deluje otporan na spoljašnji pritisak.

Foto: Tanjug/AP

Prema tvrdnjama Gardijana, brojni su dokazi koji nagoveštavaju da je Asad umešan u ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali za sada nije bilo nikakvih optužbi.

Foto: Profimedia/AFP

- Danas, u istočnoj Guti, kao u Srebrenici 1995. godine, čine se podli zločini. U novembru, Mladić je konačno osuđen u Hagu. Potrebne su bile 22 godine. Koliko će još dece umreti pre nego što pravda stigne u Siriju - pita na kraju teksta britanski list.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Doktor

    24. februar 2018 | 19:59

    Britanci, kolonizatori i vekovni osvajači i tirani, našli da oni pišu o ovome i navodno govore o ,,istini,,. Jadna je ona istina koju oni zagovaraju. Sram vas bre bilo.

  • Duca

    24. februar 2018 | 17:37

    Opet se ostrvska bulumenta javlja da zaštiti one koje podržava i koje je stvorila sa velikim bratom.

  • Невена

    24. februar 2018 | 17:41

    Која , чија правда ? Да није можда Гардијанова англосаксонска ? ПС Живјели су народи и културе и много прије Енглеза .....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA