≫ 

Nezavisnost Katalonije ipak nije bila tako dobra ideja: Opada podrška građana, zvaničnici Barselone odbili da dočekaju kralja Filipa

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu

  • 1

Podrška nezavisnosti Katalonije opala je na 40,8 odsto, pokazuje najnovije istraživanje Centra za ispitivanje javnog mnjenja katalonske vlade.

Pudždemon novi-stari lider Katalonije: Partije za nezavisnost postigle dogovor, uskoro konačna odluka

Prema rezultatima istraživanja, koje je sprovedeno u januaru, 40,8 odsto Katalonaca podržava otcepljenje te pokrajine od Španije, dok se za nezavisnost Katalonije u oktobru prošle godine zalagalo 48,7 odsto.

Na pitanje kakvu bi organizacionu strukturu trebalo da ima Katalonija, 36,3 odsto ispitanika reklo je da bi trebalo da bude "autonomna zajednica", što je sistem koji je trenutno na snazi, dok je tu ideju u oktobru 2017. podržavalo 27,4 odsto.

Foto: Tanjug/AP

Za "nezavisnu državu" izjasnilo se 32,9 odsto Katalonaca, što je pad u odnosu na 40,2 odsto onih koji su podržali tu ideju u prethodnom istraživanju, preneo je El Pais.

Istraživanje pokazuje i da je 21,9 za "državu u okviru federalne Španije", u odnosu na 19,4 odsto u oktobru, dok je 6,6, odsto stalo u odbranu "regiona", u odnosu na 4,6 odsto u oktobru 2017. godine.

Katalonija je u oktobru prošle godine održala referendum o nezavisnosti. Posle toga je katalonski parlament 27. oktobra proglasio nezavisnost, a španska vlada je zatim raspustila lokalnu vlast i raspisala prevremene regionalne izbore.

Foto: Tanjug/AP

Na novim izborima, 21. decembra, stranke koje se zalažu za nezavisnost Katalonije ponovo su osvojile većinu.

Katalonski zvaničnici nisu dočekali kralja Filipa VI

Gradonačelnica Barcelone Ada Kolau i predsednik katalonskog parlamenta Rožer Torent, odbili su u nedelju da dočekaju kralja Filipa VI na prijemu priređenom u njegovu čast, preneli su španski mediji.

Kralj je doputovao u Barselonu kako bi otvorio tehnološki sajam Vorld Mobajl Kongres (World Mobile Congreš), preneli su španski mediji. Kolau i Torent stigli su na prijem kasnije.

Filip VI, kralj Španije, sa kraljicom Leticijom. Foto: Profimedia, AFP

- Saopštili smo da nećemo da učestvujemo na prijemu kralja, jer je jedna stvar institucionalno primanje, a sasvim druga poslušnost - rekla je Kolau novinarima.

Prema njenim rečima, uloga kralja nakon 1. oktobra, kada je održan referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, bila je neočekivana jer se on kao šef države nije distancirao od polemike.

Španska vlada nazvala je odluku katalonskih zvaničnika neodgovornom i gestom kojim se unose podele u društvo.

Na prijemu kralj Filipa VI održao je govor za oko 200 zvanica, kojima je poželeo toplu dobrodošlicu "u Španiju, Kataloniju i svetski grad Barselonu".

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi španski Pais, Kolau je aplaudirala tim njegovim rečima, dok je Torent ostao uzdržan.

Navodi se i da je to prvi put da je španski kralj posetio Barselonu od prošlog avgusta, kada je učestvovao u skupu organizovanom radi odavanja počasti žrtvama terorističkih napada u Barseloni i Kambrilsu.

Tom prilikom on je morao da izdrži uvrede i zvižduke dela učesnika, koji su taj skup iskoristili kako bi zahtevali nezavisnost te španske pokrajine.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    26. februar 2018 | 11:19

    Kraljica Sofija je mocna mrzi Srbiju .pozadina je za nju teska. Megju 20mocnika u svetu ona je bila da secsrbija sa onim s SOLANOM BOMBARDUJE

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA